Laureatii Vetrelor folclorice de peste an, reuniti in prima editie a Galei lor, la Baile Felix
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-vetrelor-folclorice-de-peste-an-reuniti-in-prima-editie-a-galei-lor-la-baile-felix/

Cele mai bune tarafuri, formaţii populare şi solişti vocali sau instrumentişti afirmaţi în anul 2012 în cele 22 de concursuri numite ,,Vatra folclorică’ vor participa, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului de muzică, dans, obiceiuri şi tradiţii populare Gala ,,Vetre folclorice’. Potrivit consultantului artistic Miron Blaga, la spectacolul extraordinar, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

Cele mai bune tarafuri, formaţii populare şi solişti vocali sau instrumentişti afirmaţi în anul 2012 în cele 22 de concursuri numite ,,Vatra folclorică’ vor participa, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului de muzică, dans, obiceiuri şi tradiţii populare Gala ,,Vetre folclorice’.

Potrivit consultantului artistic Miron Blaga, la spectacolul extraordinar, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor la Hotelul ,,Padiş’ din Băile Felix, vor participa interpreţi şi ansambluri care au contribuit la afirmarea, pe scenele judeţului, a festivalului-concurs ,,Vetre folclorice’, precum şi câţiva invitaţi speciali, care vor susţine microrecitaluri.

„Scopul acestor ‘Vetre folclorice’ este de a aduce în prim plan specificul subzonelor folclorice şi de a promova tinerele talente, copiii până la 15 ani şi tinerii cu vârsta între 15-30 de ani. Într-o ‘Vatră folclorică’ se prezintă tradiţii, obiceiuri de muncă, pe anotimpuri, de sărbători, solişti, tarafuri, ansambluri, încercând să promoveze autenticul local”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Miron Blaga.

Specialiştii centrului afirmă că acum este cazul să culegem din teritoriu ultimele relicve, ultimele rămăşiţe ale folclorului etnomuzical şi literar şi coregrafic, mai ales în localităţile, satele de munte, îndepărtate de centrele urbane, deoarece acolo se mai găsesc adevărate oaze de folclor veritabil.

Publicul iubitor de folclor va avea, astfel, posibilitatea de a cunoaşte sau a se reîntâlni cu ansamblurile folclorice ,,Dumbrava’ din Bălnaca, al Căminului Cultural din Şuncuiuş, ,,Nyilo Akac’ (Salcâmi în floare, trad.) din Valea lui Mihai, ,,Muguri şi mlădiţe de tezaur’ din Beiuş, ,,Zestrea Buduresei’ din Budureasa, ,,Ardeleana’ din Tulca, al Căminului Cultural din Borumblaca, ,,Vatra’ din Derna, precum şi cu o serie de tineri solişti vocali şi instrumentişti.

Spectacolul va fi prezentat de maestrul coregraf Florea Crişu, intrarea la spectacol fiind liberă.

Sursa: Agerpres

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.

14
/06
/23

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

14
/06
/23

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, realizată de Rareș Moldovan și apărută la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).