„Lazzaro felice” – magie, mister și mituri, din 26 iulie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-felice-magie-mister-si-mituri-din-26-iulie-in-cinema/

Inspirat dintr-un caz real petrecut într-un sat izolat din Italia anilor ‘80, în urma căruia au fost descoperiţi 50 de muncitori exploataţi de o familie de aristocraţi, cel de-al treilea lungmetraj al lui Alice Rohrwacher, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice”, ajunge pe marile ecrane din România din 26 iulie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|17 iulie 2019

Câștigător a 14 premii la cele mai importante festivaluri de film, printre care se regăsesc cele de la Cannes, Sitges și Rotterdam, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” spune într-o manieră postmodernistă o emoționantă poveste despre despre servitute, al cărei erou are un singur țel – acela de a-i ajuta pe ceilalți, în detrimentul propriei persoane.

Lansat la Cannes 2018, unde a și câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” a avut parte de o primire călduroasă, atât din partea publicului, cât și a presei de specialitate:

„O fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” – The Guardian

„Acest basm modern devine instant un film de referință” – The New York Times

„O călătorie spirituală ce transformă filmul lui Alice Rohrwacher într-un mister alegoric unic” – IndieWire

Traiul idilic din Inviolata (Italia) este dominat de “Regina Țigaretelor”, marchiza Alfonsina de Luna. Ea este proprietara unei plantații de tutun, unde trudește Lazzaro, un tânăr din cale-afară de naiv. Considerat adesea redus mintal de către consăteni, Lazzaro se împrietenește cu Tancredi, fiul marchizei, un june nobil înzestrat cu o imaginație debordantă. Acesta are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Lucrurile se complică atunci când apare poliția, descoperind comunitatea de sclavi din Inviolata. Dar prietenia dintre cei doi este atât de importantă încât Lazzaro călătorește prin timp și spațiu pentru a-și regăsi amicul din adolescență.

„Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” împletește elemente de basm cu comentariul social, în care se regăsesc din plin referințe biblice și din mitologia universală, făcând apel la elementele recognoscibile ale cinematografiei clasice italiene.

„Lazzaro cel fericit este despre o altfel sanctitate, mai neînsemnată, fără miracole, fără puteri sau superputeri, fără efecte speciale. Ea vine dintr-un anume fel de a trăi în această lume, crezând pur și simplu în oameni și fără a nutri gânduri rele față de nimeni.”, spune autorea filmului Alice Rohrwacher.

Alice Rohrwacher

Născut în 1998, în Orvieto (Italia), Adriano Tardiolo, actorul ce îl interpretează pe Lazzaro, a fost ales în urma unui casting realizat prin licee, din peste cei 100 de tineri care au dat probe. El este un actor neprofesionist și a acceptat rolul în urma întâlnirii cu autoarea filmului, Alice Rohrwacher.

Luca Chikovani, interpretul tânărului Tancredi, se află, de asemenea, la primul său rol. Născut în 1994, în Georgia, Chikovani este unul dintre starurile din mediul online. Acesta a devenit cunoscut după ce a publicat pe YouTube o serie de coveruri după piesele artiștilor relevanți pentru generația sa, Justin Bieber și One Direction. În 2016, Luca Chikovani a semnat primul său contract cu Universal Music, lansând ulterior două albume.

În distribuția filmului se mai regăsește și Alba Rohrwacher, pe care spectatorii români au mai avut ocazia de a o vedea în filme precum Le Meraviglie (r. Alice Rohrwacher), Perfetti sconosciuti (r. Paolo Genovese) sau Io sono l’amore (r. Luca Guadagnino).

Alice Rohrwacher este născută în 1981, la Fiesole, Italia. A studiat la Torino și Lisabona, iar de-a lungul carierei sale a fost implicată în proiecte muzicale și documentare. Primul său film, Corpo Celeste, a avut premiera la Cannes, unde a revenit în 2014 cu cel de-al doilea film, Le Meraviglie, distins cu Grand Prix.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Blogu’ lu’ Otravă, Cinemagia, Din Filme, Film Si, Movienews, Scena 9, Ziarul Metropolis, Ziare.com

***

Detalii pe: Facebook | Youtube

19
/02
/14

"Killing Time", cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr, va fi distribuit de compania Drei-Freunde în cinematografele din Germania începând cu data de 20 februarie, urmând ca acesta să fie lansat şi în Austria şi Elveţia.

18
/02
/14

După un început de an sărac în filme de autor pe marile ecrane, a venit momentul pentru trei astfel de producţii de pe trei continente diferite, premiate la mari festivaluri. O bună alternativă la produsele hollywoodiene mai mult sau mai puţin inspirate.

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.