„Lazzaro felice”. Puritate ★★★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-felice-puritate-%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85/

CRONICĂ DE FILM Câştigător al premiului pentru cel mai bun scenariu în competiţa Festivalului de la Cannes în 2018, „Lazzaro felice” („Lazzaro cel fericit”), scris şi regizat de italianca Alice Rohrwacher, ajunge în sfârşit şi în cinematografele de la noi. Un film de o tandreţe şi de o inventivitate dezarmante.

Un articol de Ionuţ Mareş|25 iulie 2019

Primul lucru care atrage atenția la acest al treilea lungmetraj realizat de Alice Rohrwacher, cea mai cunoscută regizoare din Italia, este imaginea.

Filmat pe 16 mm, „Lazzaro felice” are o imagine a cărei granulație specifică și ale cărei culori ușor estompate sugerează încă de la început un univers suspendat în timp și în spațiu.

O imagine aspră (la antipodul imaginilor digitale limpezi și curate cu care suntem obișnuiți), în ton cu duritatea vieții pe care zeci de țărani o duc izolați într-un cătun numit Inviolata, dar şi cu chipurile lor peste care grijile au lăsat urme adânci.

Ei sunt ținuți sub control de o așa-numită marchiză Alfonsina de Luna, implicată în afaceri dubioase cu tutun cultivat pe plantația sa, de fiul său, tânărul conte Tancredi, dornic să evadeze de sub influența mamei sale și a clasei sociale înalte pe care ea o reprezintă, și de un administrator veros, care face legătura între cele două grupuri.

Dihotomia propusă de Alice Rohrwacher în prima parte a filmului trimite spre un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat al Italiei. Povestea este plasată în perioada apariţiei primelor telefoane mobile, dar ar putea fi plasată oricând în ultimele două secole, şi asta pentru că Alice Rohrwacher sugerează perpetuarea unui sistem în care clasa de jos este ținută în întuneric, la propriu și la figurat, de o elită economică exploatatoare.

Pentru a întări caracterul universal al naraţiunii, dar și pentru a evita un eventual discurs politic încrâncenat, Alice Rohrwacher conferă filmului un aspect de basm.

Face asta inclusiv prin câteva inserturi fantastice (fapt care i-a adus comparaţii cu „Miracolo a Milano”, clasicul film din 1951 al lui Vittorio De Sica) – de la vântul pe care par să îl declanşeze ţăranii cu o simplă suflare şi sugestia prezenţei unui lup mitic şi până la ruptura temporală radicală de la mijlocul poveştii, când se face trecerea în contemporaneitate, la mai mulţi ani distanţă.

Un prezent în care par să continue însă discrepanţele între, pe de o parte, imigranţi (temă de actualitate) şi marginali (aceiaşi ţărani dezrădăcinaţi şi aruncaţi la periferia oraşelor), şi, de cealaltă parte, clasa de mijloc şi bogaţii (sprijiniţi de bănci).

Iar toată această lume surprinzătoare imaginată şi redată cu o privire cvasi-etnografică de Alice Rohrwacher are în centru un tânăr ţăran, Lazzaro, într-atât de naiv, bun şi generos, încât este luat de toţi drept idiot. Un protagonist a cărui simplitate scoate şi mai bine în evidenţă răutatea din jur.

Un film inventiv şi pasionant despre nevoia de inocenţă într-o lume cinică.

„Lazzaro felice” poate fi văzut în cinematografe începând cu 26 iulie, fiind distribuit de Independenţa Film. 

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.