„Lazzaro felice”. Puritate ★★★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-felice-puritate-%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85/

CRONICĂ DE FILM Câştigător al premiului pentru cel mai bun scenariu în competiţa Festivalului de la Cannes în 2018, „Lazzaro felice” („Lazzaro cel fericit”), scris şi regizat de italianca Alice Rohrwacher, ajunge în sfârşit şi în cinematografele de la noi. Un film de o tandreţe şi de o inventivitate dezarmante.

Un articol de Ionuţ Mareş|25 iulie 2019

Primul lucru care atrage atenția la acest al treilea lungmetraj realizat de Alice Rohrwacher, cea mai cunoscută regizoare din Italia, este imaginea.

Filmat pe 16 mm, „Lazzaro felice” are o imagine a cărei granulație specifică și ale cărei culori ușor estompate sugerează încă de la început un univers suspendat în timp și în spațiu.

O imagine aspră (la antipodul imaginilor digitale limpezi și curate cu care suntem obișnuiți), în ton cu duritatea vieții pe care zeci de țărani o duc izolați într-un cătun numit Inviolata, dar şi cu chipurile lor peste care grijile au lăsat urme adânci.

Ei sunt ținuți sub control de o așa-numită marchiză Alfonsina de Luna, implicată în afaceri dubioase cu tutun cultivat pe plantația sa, de fiul său, tânărul conte Tancredi, dornic să evadeze de sub influența mamei sale și a clasei sociale înalte pe care ea o reprezintă, și de un administrator veros, care face legătura între cele două grupuri.

Dihotomia propusă de Alice Rohrwacher în prima parte a filmului trimite spre un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat al Italiei. Povestea este plasată în perioada apariţiei primelor telefoane mobile, dar ar putea fi plasată oricând în ultimele două secole, şi asta pentru că Alice Rohrwacher sugerează perpetuarea unui sistem în care clasa de jos este ținută în întuneric, la propriu și la figurat, de o elită economică exploatatoare.

Pentru a întări caracterul universal al naraţiunii, dar și pentru a evita un eventual discurs politic încrâncenat, Alice Rohrwacher conferă filmului un aspect de basm.

Face asta inclusiv prin câteva inserturi fantastice (fapt care i-a adus comparaţii cu „Miracolo a Milano”, clasicul film din 1951 al lui Vittorio De Sica) – de la vântul pe care par să îl declanşeze ţăranii cu o simplă suflare şi sugestia prezenţei unui lup mitic şi până la ruptura temporală radicală de la mijlocul poveştii, când se face trecerea în contemporaneitate, la mai mulţi ani distanţă.

Un prezent în care par să continue însă discrepanţele între, pe de o parte, imigranţi (temă de actualitate) şi marginali (aceiaşi ţărani dezrădăcinaţi şi aruncaţi la periferia oraşelor), şi, de cealaltă parte, clasa de mijloc şi bogaţii (sprijiniţi de bănci).

Iar toată această lume surprinzătoare imaginată şi redată cu o privire cvasi-etnografică de Alice Rohrwacher are în centru un tânăr ţăran, Lazzaro, într-atât de naiv, bun şi generos, încât este luat de toţi drept idiot. Un protagonist a cărui simplitate scoate şi mai bine în evidenţă răutatea din jur.

Un film inventiv şi pasionant despre nevoia de inocenţă într-o lume cinică.

„Lazzaro felice” poate fi văzut în cinematografe începând cu 26 iulie, fiind distribuit de Independenţa Film. 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.