LEAC DE CRIZĂ – cel de-al treilea proiect online al Teatrului Național Iași, pe Scena 5
https://www.ziarulmetropolis.ro/leac-de-criza-cel-de-al-treilea-proiect-online-al-teatrului-national-iasi-pe-scena-5/

Începând de luni, 4 mai, Teatrul Naţional Iaşi continuă pe SCENA 5 seria evenimentelor online cu cel de-al treilea proiect de anvergură pentru publicul de acasă: LEAC DE CRIZĂ. Lumea lui Caragiale recreată de actorii Teatrului Naţional Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2020

Pe parcursul primei săptămâni a lunii mai, actorii vor oferi spectatorilor din mediul virtual cele mai cunoscute și mai apreciate scene din piesele, schițele, momentele, articolele și pamfletele lui Caragiale, cu intenția de a aduce zâmbet celor de acasă, de a parcurge mai ușor, împreună, această perioadă și de a crea interactivitate. Din dorința de a păstra vie legătura cu spectatorii, trupa ieșeană s-a adaptat noilor tehnologii. În funcție de textul ales, de numărul personajelor, unele montajele au implicat participarea mai multor actori, cu filmări realizate de acasă, pe platforme specifice. Montajele vor putea fi vizionate zilnic, de săptămâna viitoare, pe pagina de Facebook a Teatrului ieșean.

Două dintre cele mai cerute piese ale lui Caragiale au făcut parte din repertoriul Naționalului din Iași din ultimele stagiuni. Pe scena Teatrului³, în 2010,  a avut loc premiera spectacolului O noapte furtunoasă în regia lui Alexandru Dabija și scenografia lui Dragoș Buhagiar, iar în 2015, la Sala Mare, premiera O scrisoare pierdută, montată de Mircea Cornișteanu. În cadrul Scenei 5, proiectul virtual care reunește toate evenimentele realizate în această perioadă de întrerupere a spectacolelor cu public, O noapte furtunoasă a putut fi accesat online, înregistrând un val impresionant de aprecieri și vizionări.

Leac de criză continuă colecția online a întâlnirilor cu actorii Teatrului Național Iași, după Speranța din spatele gratiilor și Share Shakespeare, proiecte care au depășit 300 000 de vizualizări. Seria evenimentelor virtuale de pe Scena 5 va continua până la deschiderea sălilor de spectacol.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…