Legenda Meșterului Manole, în Galeria de Artă Veche Românească a MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/legenda-mesterului-manole-in-galeria-de-arta-veche-romaneasca-a-mnar/

Duminică, 19 decembrie, de la ora 17:00, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o nouă reprezentaţie a legendei Meşterului Manole, un recital care pune în cheie contemporană balada Meşterului Manole, în interpretarea Vioricăi Vatamanu şi în regia lui Gavriil Pinte.

Un articol de Liliana Matei|16 decembrie 2021

Un spectacol sinestezic, care prin intermediului muzicii, poeziei, dar și printr-o serie de efecte sonore, realizate cu instrumente speciale, comunică emoția care însoțește legenda mănăstirii de la Curtea de Argeș și sfârșitul tragic al celor care au construit-o.

Spectacolul a fost gândit ca un element complementar expoziției: Dincolo de legendă. Neagoe Basarab, care poate fi vizitată la Galeria de Artă Veche Românească; expoziție dedicată artei din epoca lui Neagoe Basarab (1512-1521) și care marchează 500 de ani de la moartea sa, propunând o lectură insolită a operei sale culturale. De fapt, scenografia sălii sugerează un spațiu inventat de meșterii lui Neagoe Basarab şi replicat în marile ctitorii voievodale din spațiul românesc. Zona centrală, animată de imagini ale tezaurelor culturale datorate lui Neagoe Basarab, aflate în colecții din întreaga lume, reprezintă totodată și scena pe care se derulează această reprezentație inedită a legendei Meșterului Manole.

*Accesul la eveniment se va face în baza biletului de intrare la Galeria Națională, cu respectarea normelor legale de protecție împotriva virusului SARS-COV-2 aflate în vigoare.

Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București. În 2008 obține titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde este și cadru didactic, conferențiar.

A făcut parte din distribuția a numeroase spectacole de teatru, în țară și străinătate, a lucrat cu cei mai importanți regizori români: Dan Pița, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ștefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu etc. A realizat numeroase spectacole – recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar și spectacole – concert, alături de binecunoscutul percuționist Alexandru Matei.

Gavriil Pinte a absolvit  Universitatea  de  Artă  Teatrală  din  Târgu  Mureş, specializarea Actorie (1985)  și Academia de Teatru și Film din București, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta actorului (1988 -1991) și la Academia de Teatru şi Film din București, Catedra de Arta actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăți, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru  care a semnat regia, care au fost jucate pe cele mai  importante scene teatrale din România.

Program de vizitare:   

Miercuri – Duminică: 10:00 -18:00

Preț bilet: 20/10/5 lei

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.