Legendele dansului contemporan la Întâlnirile JTI, la Bucurști
https://www.ziarulmetropolis.ro/legendele-dansului-contemporan-la-intalnirile-jti-la-bucursti/

Patru legende ale dansului contemporan vin la cea de-a 17-a ediţie a Întâlnirilor JTI! Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy vor prezenta Quartet Gala, pe 7 şi 8 octombrie, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Cei patru artiști consacrați, selectați de coregraful Daniele Cipriani, demonstrează într-un spectacol original că, în pofida trecerii anilor, dansatorii maturi sunt izvor nesecat de experiență, emoții, înțelepciune, profunzime.

Mats Ek (70 ani) va interpreta împreună cu Ana Laguna (61 ani), „Cartoful” și „Amintirea”, oferind publicului ocazia într-adevăr unică de a admira un cuplu celebru dansându-și „autobiografia” și rara șansă de a-l vedea pe coregraful Ek dansând. Două piese poetice și intense, după cum le caracterizează critica de specialitate. „Cartof este un dialog al unui cuplu cu vechime. O privire ludică și morocănoasă către „chinul” de a conviețui, plin de contraste, bine conceput în drama sa puternică și presărat cu accese de umor pătrunzător. „Amintire” (…) prezintă fragmente din viața de zi cu zi a echipei formate din soț și soție, lăsând pe seama dansului puterea de a sugera amplitudinea cuvintelor nerostite, care leagă două ființe umane, pășind pe aceeași cărare a călătoriei lor existențiale”, scria criticul și jurnalistul Leonetta Bentivoglio.

Dominique Mercy (65 ani), celebru interpret al Pinei Bausch, va duce publicul în atmosfera specifică Teatrului Bausch, interpretând solo-ul „Băiatul acela cu ziarele”, în coregrafia lui Paschal Merighi. Mercy va demonstra cu această ocazie că, într-o artă atât de solicitantă fizic cum e dansul, intensitatea datorată experienței prevalează asupra agilității oferite de tinerețe.

„A-l urmări pe Dominique Mercy interpretând solo-ul Acel Băiat cu Ziarele, înseamnă să te transpui într-o stare de imponderabilitate fizică și emoțională, niciunde mai mult decât în secțiunea dansată pe Reckoning Song al lui Asaf Avidan („într-o zi, draga mea, vom fi bătrâni, gândește-te la toate poveștile pe care le-am fi putut spune…”). (…) Reușește să atragă același tip de atenție fie că stă nemișcat, fie că dansează sau recită un text existențial privind liniștea și moartea (…). Ca și în cazul lui Ek și Laguna, fiecare postură și gest, cât de mic sau de tranzitoriu, este plin de abandon genial și de convingere infailibilă; inteligența sa fizică și emoțională nu lasă loc pentru jumătăți de măsură” (Scriind despre dans, Nicholas Minns).

Dansatoarea și coregrafa de origine germană recunoscută la nivel internațional, Susanne Linke (71 ani) va interpreta „Un Solo pierdut…Cu salutări către Dore”, realizată în 2014 și bazată pe versiunea explozivă a fascinantei creații Sărbătoarea Primăverii, de Igor Stravinsky.

„Dansul se întinde peste generații. Lumea începe să celebreze din ce în ce mai mult meritele și înțelepciunea seniorilor, iar arta trupului și vigoarea fizică revalorifică, de asemenea, expresivitatea dansatorilor maturi, recunoscându-i ca mine de aur în ceea ce privește experiența scenică și sensibilitatea teatrală”, scrie Leonetta Bentivoglio, jurnalist și critic de specialitate.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company.

Evenimentul este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”