LEO HUSSAIN dirijează Enescu la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/leo-hussain-dirijeaza-enescu-la-sala-radio/

În 2016, dirijorul britanic LEO  HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului şi a criticii.  Vineri, 1 iunie (de la ora 19.00),dirijorul britanic va aduce în faţa publicului bucureştean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2018

Foarte rar cântată pe scenele de concert, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris și de aceea este de altfel subintitulată de compozitor ”a patra de școală”.

Un alt invitat special al serii este tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care la doar 25 de ani se bucură de un palmares internaţional impresionant.

Ioana Goicea_foto Iulian Draghici

În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013, în Austria şi „Andrea Postacchini” 2012 – Italia.

De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” Viena – 2014 şi, recent, a câştigat premiul „Carl-Flesch” la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.

Conceput în jurul personalității lui George Enescu, alături de simfonia enesciană, programul serii cuprinde și două  lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziție la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.

Iubitorii muzicii vor asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu același nume creată de dramaturgul  Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale și Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoționante partituri scrise pentru vioară solo și orchestră.

Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez, autor al celebrului Bolero: Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veți aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Leo Hussain – Marco Borggreve

 

23
/12
/19

Piesa „Dor de casă” interpretată de Cuza de la „Noaptea Târziu”, George Hora, Irina Rimes și actrița Carmen Tănase, și care a fost lansată pe 17 decembrie, a devenit în câteva zile imnul nostalgic al tuturor românilor plecați la muncă în străinătate, și care și-ar dori mai mult decât orice pe lume să ajungă acasă de Sărbători.

17
/12
/19

Hiturile anilor ’80-’90 vor fi live la cea mai mare petrecere dintre ani din București – „Revelion 2020. Disco Night Fever” – organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. Printre artiștii care vor urca marți, 31 decembrie, de la ora 18, pe scena din Piața Constituției se numără O-Zone, Haddaway și Milli Vanilli.

15
/12
/19

Vineri, 20 decembrie 2019, artistul Alexandru Andrieș va urca pe scena Unteatru pentru deja tradiționalul concert de Crăciun „Andrieș la Unteatru”.

10
/12
/19

Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu, va interpreta, alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012).

08
/12
/19

VUNK a lansat videoclipul baladei de dragoste 5,3. Cântecul este extras de pe cel mai nou album al formației, „Domnul Portocaliu și Mașina Timpului“.