Leonardo da Vinci, Greta Garbo & Sartre – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonardo-da-vinci-greta-garbo-sartre-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… în urmă cu 562 de ani (pe 15 aprilie 1452) s-a născut Leonardo da Vinci, artist, om de ştiinţă şi inventator, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii? Pentru a nu vă strica această minunată zi, vă prezentăm pe scurt doar 10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci:

Un articol de Claudiu B.|15 aprilie 2014

1. Leonardo da Vinci a lăsat în urma sa mai puţin de 30 de tablouri, unele dintre ele neterminate. A lăsat însă şi sute de desene, schiţe şi pagini de note.

2. Era un perfecţionist veşnic nemulţumit de lucrările sale, cărora le găsea în permanenţă defecte. Acesta este şi motivul pentru care a lăsat atât de puţine picturi.

3. Deşi specialiştii nu au identificat încă nicio sculptură realizată de Leonardo, se ştie că acesta a realizat câteva lucrări în timp ce era ucenic în atelierul lui Verrocchio, lucrări care nu s-au păstrat.

4. Părinţii săi nu erau căsătoriţi. Dacă nu ar fi fost un copil nelegitim, poate că Leonardo nu ar fi intrat ca ucenic la atelierul lui Andrea del Verrocchio şi nu ar fi devenit artist. Mama sa se numea Caterina şi era slujnică în casa tatălui viitorului artist, Ser Piero da Vinci.

5. Hârtia era foarte scumpă pe atunci şi greu de procurt. De aceea Leonardo a fost nevoit să folosească fiecare centimetru al paginilor sale, pline de notiţe înghesuite.

6. Leonardo era vegetarian, un lucru foarte ciudat pentru epoca în care trăia.

7. A fost printre primii artişti italieni care a înlocuit tempera pe bază de ou cu vopselele pe bază de ulei, putând în acest fel să lucreze mai mult timp la un tablou.

8. „Cina cea de Taină”, marea frescă realizată de Leonardo, a început să se degradeze la scurt timp după ce a fost terminată. Motivul? Leonardo nu a folosit tehnicile tradiţionale (culori pe bază de apă aplicate pe tencuiala umedă), preferând culori de ulei pe peretele tratat cu o substanţă de invenţie proprie, în care pusese mastic şi răşină.

9. Leonardo da Vinci a inventat sau a desenat planuri şi schite pentru nenumărate maşinării şi aparate. Telescopul însă nu era unul dintre ele, cum nu erau nici roata dinţată, roata cu clichet, scripetele sau şuruburile, care existau deja.

10. Prescurtarea numelui său nu este Da Vinci, cea folosită fiind Leonardo, pentru că Da Vinci înseamnă pur şi simplu „originar din oraşul Vinci”.

 * * * * *

Tot într-o zi de 15 aprilie:

1755: Poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”.

1896: Ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.

1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.

1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1947: Înființarea Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

1949: Înființarea Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov.

1949: Are loc premiera dramei „Bălcescu” de Camil Petrescu.

1998: Lansarea oficială a canalului HBO, în București.

 * * * * *

S-au născut

1452: Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect italian renascentist (d. 1519)

1707: Leonhard Euler, matematician și fizician elvețian (d. 1783)

1873: Henry James, scriitor american (d. 1916)

1938: Claudia Cardinale, actriță italiană

Leonardo

1949: Alla Pugaciova, cântăreață rusă

1966: Samantha Fox, cântăreaţă şi actriţă engleză

Cine nu îşi aminteşte de voluptoasa Samantha Fox, cea care ne încânta urechile prin anii ’80 cu piesa „Touch me”? Ei bine, acea Samanthă Fox a împlinit astăzi 48 de ani. Nici vorbă de bătrâneţe, dacă ne gândim la colega ei de breaslă, Alla Pugaciova (ohoo!), marea divă a URSS-ului cu ani în urmă, născută şi ea tot într-o zi de 15 aprilie şi ajunsă la cea de-a 65 primăvară-vară a vieţii.

1959: Emma Thompson, actriță engleză

  * * * * *

S-au stins din viaţă

1765: Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711)

1865: Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite (n. 1809)

1942: Robert Musil, romancier austriac (n. 1880)

Leonardo

1980: Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat) (n. 1905)

1990: Greta Garbo, actriță suedeză (n. 1905)

Foto cu Leonardo da Vinci, Greta Garbo & Sartre – wikipedia

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

14
/03
/17

În era internetului și a vieții trăite pe fast-forward, TimeAholics de Bogdan Capșa e, din punctul meu de vedere, un spectacol absolut necesar pentru tânăra generație. O combinație echilibrată de umor și înțelepciune, el pune în scenă un scenariu pe cât de utopist, pe atât de înfricoșător- tu ce ai face dacă ai putea cumpăra timp?

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

13
/03
/17

Dragostea transformă lumea în poveste. Cinci întâmplări, citite pe trei voci, de pe audiobook-ul Povești de dragoste la prima vedere, ne deschid apetitul pentru neașteptatele apariții ale iubirii. Editura Humanitas le dă întâlnire iubitorilor de carte cu Mariana Mihuț, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu - cei trei cititori de pe audiobook, marți, 14 martie, de la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu.

12
/03
/17

Marţi, 14 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va avea loc lansarea volumului „Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial”, de Alin Ciupală, apărut recent la Editura Polirom. Invitaţi alături de autor vor fi Laura Grünberg și Zoltán Rostás, iar moderatorul evenimentului va fi Valentin Protopopescu.