Leopoldina Bălănuţă, la “Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopoldina-balanuta-la-duminica-filmului-romanesc/

Cinefilii o vor putea urmări pe Leopoldina Bălănuţă, astăzi, în Nunta de piatră (de la ora 14.10) şi Dincolo de pod (de la ora 20.10).

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2014

Duminică, 11 mai, TVR 2 a pregătit telespectatorilor două filme artistice reprezentative pentru marea actriţă Leopoldina Bălănuţă. Este vorba de Nunta de piatră (de la ora 14.10) şi Dincolo de pod (de la ora 20.10).

Aşadar, astăzi, de la ora 14.10,

este programată o producţie de referinţă în cinematografia românească. Este vorba de Nunta de piatră – realizată în 1973, în regia a doi debutanţi la acea vreme: Dan Piţa şi Mircea Veroiu.

Drama are la bază două mediu-metraje, ecranizări ale nuvelelor lui Ion Agârbiceanu „Fefeleaga” şi „La o nuntă”. Nunta de piatră reprezintă, astfel, un întreg nu doar prin temă – universul rural tradiţional – ci şi prin mijloacele stilistice folosite remarcabil de cei doi regizori.

Filmul, care are o distribuţie de excepţie – Leopoldina Bălănuţă, Mircea Diaconu şi Radu Boruzescu, a primit o diplomă specială la Festivalul de Film de la Cannes în 1972.

De la ora 20.10,

intră în emisie drama Dincolo de pod, ecranizarea romanului „Mara” de Ioan Slavici, realizată în 1976, în regia lui Mircea Veroiu. Din distribuţie fac parte: Leopoldina Bălănuţă, Maria Ploae, Mircea Albulescu.

Este povestea unei femei din Ardeal, de la mijlocul secolului XIX, precupeaţă văduvă, care îşi creşte cei doi copii cu grijă şi chibzuinţă, plănuindu-le deja viitorul.

Dezamăgită că fiica ei, Persida, pe care şi-ar fi dorit-o călugăriţă, se îndrăgosteşte şi se mărită cu sasul Hans Huber, Mara va descoperi că lumea ei, pe care credea că o controlează, se schimbă în feluri nebănuite.

Foto cu Leopoldina Bălănuţă – Cinemagia

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

29
/11
/13

CRONICA DE CARTE Proaspăt apărută la editura Polirom, „Filmar”, noua carte a lui Cristian Tudor Popescu, alias CTP, este o colecţie de texte, în majoritate despre cinema, ce reconfirmă un critic de film tăios în verdicte şi un scriitor cu un stil care atrage şi convinge.

27
/11
/13

Între 29 noiembrie-3 decembrie, noua ediţie a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, pune stăpânire pe Film Society of Lincoln Center, iar între 5-10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

27
/11
/13

Marea Britanie a fost marea câştigătoare anul acesta la Gala Emmy, la New York, primind trei trofee, inclusiv pentru cel mai bun actor (Sean Bean), dar şi cel pentru excelenţă (J.J. Abrams).

26
/11
/13

În cartea „Suntem ceea ce sunt amintirile noastre“ (Editura All), Marin Moraru face, printre multe altele, scurte portrete memorabile a zeci de mari actori, de la predecesori iluştri, la colegi de generaţie deveniţi prieteni de suflet şi la noile talente.