„Libertatea bărbaților de a inoportuna”. Scandalul Weinstein naște… monștri sacri
https://www.ziarulmetropolis.ro/libertatea-barbatilor-de-a-inoportuna-scandalul-weinstein-naste-monstri-sacri/

Un editorial publicat de o serie de vedete şi intelectuale franceze, printre care celebra actriţă Catherine Deneuve, în ziarul Le Monde apără „libertatea de a inoportuna” a bărbaţilor şi se pronunţă împotriva campaniei de denunţuri care a apărut după izbucnirea scandalului Weinstein.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2018

„Violul este o crimă. Dar curtea insistentă sau stângace nu este un delict, nici galanteria o agresiune machistă”, scriu cele o sută de actrițe, scriitoare, cercetătoare sau ziariste, care resping „puritanismul” apărut după primele acuzatii de hartuire sexuala care l-au vizat pe puternicul producător american.

„Campanie de delațiuni”, „justiție expeditivă”: bărbații au fost „sancționați în exercițiul meseriei lor, constrânși să demisioneze, când nu au făcut decât să atingă un genunchi, sa încerce să fure un sărut, să vorbească de lucruri intime în cadrul unui dineu de afaceri sau pentru că au trimis mesaje cu conotații sexuale unei femei” față de care atracția nu era reciproca”, scriu acestea, evocand un „val purificator”.

Pentru acestea, „această febră de a trimite „porcii” la abator, departe de a ajuta femeile să devina independente”, servește in realitate „intereselor dușmanilor libertății sexuale, extremiștilor religiosi, celor mai aprigi reacționari si celor care cred (…) că femeile sunt ființe aparte, copii cu chipuri de adulți, care au nevoie să fie protejate”.

„În calitate de femei, nu ne recunoaștem în acest feminism care, dincolo de denunțarea abuzurilor de putere, ia chipul unei uri față de bărbați si de sexualitate”, mai spun semnatarele textului, care afirmă că apără „libertatea de a inoportuna, indispensabilă libertății sexuale”.

Foto: Catherine Deneuve în “Belle de Jour” – facebook

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.