Lichtbende, în premieră în România: teatru, artă vizuală şi muzică live
https://www.ziarulmetropolis.ro/lichtbende-in-premiera-in-romania-teatru-arta-vizuala-si-muzica-live/

Programul evenimentelor ARCUB 18 ani include trei spectacole inedite, susţinute de trupa de teatru contemporan Lichtbende, din Olanda. Adresate în special copiilor, dar şi iubitorilor de show-uri multisenzoriale, reprezentaţiile artiştilor olandezi sunt o premieră pentru România, pe care scena ARCUB o oferă publicului bucureştean în serile de 18 – 21 mai, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

Spectacolele companiei Lichtbende îmbină artele vizuale, teatrul şi muzica şi introduc publicul în secretele primei vârste a cinematografiei printr-o serie de dispozitive şi instrumente de epocă, precum lanterna magică, gramofonul sau flaşneta, care sunt reînviate pentru a crea o atmosferă aproape hipnotică.

Jocurile de lumini şi umbre sunt surprinzătoare pentru spectatorii din întreaga lume, care se lăsă rapid atraşi într-o lume de poveste.

Un tren ce se mişcă încet, pe fundalul sunetului unui ceainic pus pe foc, acompaniat de saxofon, tobe şi flaut, imagini dinamice create cu ajutorul lanternei magice şi câteva personaje animate de mecanisme moderne – toate acesta evidenţiază depăşirea convenţiilor artistice şi trecerea către nivelul improvizaţiei.

Grupul Lichtbende este format din artiştii Marie Raemakers, Rob Logister şi muzicianul Alex Simu. Cei trei au un vast palmares în domeniul jocului tradiţional de umbre, care permite publicului să exploreze, să experimenteze şi chiar să devină el însuşi producător de cultură.

Când?

Spectacolul este, totodată, şi o formă de educaţie pentru copii. Trupa Lichtbende şi-a câştigat notorietatea în şcolile olandeze prin workshop-urile interactive în cadrul cărora îşi evidenţiază vocaţia în transmiterea pasiunii pentru artă. Duminică, 18 mai, cei trei artişti vor organiza un astfel workshop şi la Sala ARCUB, unde îi vor învăţa pe cei prezenţi cum să creeze artă din materiale reciclabile.

În serile de 19, 20 și 21 mai, de la ora 20.00, grupul de artiști Lichtbende va susține trei spectacole diferite, programate astfel:

luni, 19 mai – POUFF
marți, 20 mai – KLIKKLAK
miercuri, 21 mai – TUTU

Producţiile trupei Lichtbende sunt privite de criticii de artă ca sursă a unui fenomen cultural: „Figurile se mişcă şi acţionează într-un spaţiu de câţiva milimetri. Acolo, înăuntrul acelui filigran delicat, lumina îl face să crească pe suprafaţa cortinei pe adevăratul protagonist al poveştii – pe copilul care trăieşte încă în fiecare dintre noi. Surprinzător, acesta descoperă o cutie de pantofi care, pe vremuri, era jucăria lui preferată.” – (Revista Malaga Hoy, 2013)

Premiera Lichtbende la Sala ARCUB succede trei evenimente muzicale desfăşurate în cadrul seriei aniversare ARCUB 18 ani, respectiv concertul Impressions from Pangaea, susţinut de Teodora Enache alături de artiştii de talie internaţională, Lars Danielsson şi Xavier Desandre Navarre, Bach în ShowBiz, recitalul lui Zoli Toth, şi PianO ConcertO, moment muzical susţinut de Cartsen Dahl. De asemenea, în perioada 13 -15 mai, iubitorii de artă fotografică au putut admira expoziţia Silent Places, semnată de Oleg Mutu.

Biletele pentru spectacolele din zilele de 19, 20 și 21 mai pot fi achiziţionate de la Casa de bilete ARCUB şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţul unui bilet este de 35 de lei. Accesul la workshop-ul programat duminică, 18 mai, de la ora 20.00 este gratuit.

Foto cu Lichtbende – ARCUB

25
/09
/17

Regizorul Martin Scorsese va preda un curs pe internet ce va fi dedicat artelor cinematografice. Inițiativa reprezintă prima incursiune a renumitului cineast american în domeniul cursurilor difuzate online. Cineastul american, câștigător al unui premiu Oscar, va debuta în calitate de profesor de arte cinematografice la începutul anului 2018 prin intermediul unui curs online difuzat de platforma educațională MasterClass.

25
/09
/17

Dakino Production anunță premiera în cinematografe a celui de-al 7-lea film de lungmetraj în regia lui Dan Chișu, ANIVERSAREA, ce va avea loc 10 noiembrie, la o zi distanță de data la care se sărbătorește căderea Zidului Berlinului, moment emblematic ce reprezintă sfârșitul regimului comunist în țările din Europa Centrală și de Est.

24
/09
/17

„UFO” (OZN – dar pe englezește) se joacă la Teatrul Național din București, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeș, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu și Ion Caramitru.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

23
/09
/17

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

22
/09
/17

Au mai rămas doar câteva zile până când adolescenții bucureșteni se vor putea reîntâlni cu EXCELSIOR TEEN-FEST – un eveniment dedicat în exclusivitate lor, o întâlnire cu teatrul, dar și cu arta filmului de animație, a sound design-ului și a editării de film. La fel ca în fiecare ediție de până acum, adolescenții vor fi implicați activ în procesul artistic. Vor aplauda și vor fi aplaudați.

22
/09
/17

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu și Caudiu Istodor, dar și o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu și Ionuț Vișan.