Liiceanu a renunţat la titlul de membru al Uniunii Scriitorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/liiceanu-a-renuntat-la-titlul-de-membru-al-usr-manolescu-e-un-fel-de-dispret-fata-de-colegii-lui/

Gabriel Liiceanu a declarat că renunţă la calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru că nu poate fi coleg cu „oameni care murdăresc hârtia”, făcând referire în acest sens la „tinere talente” din organizaţie.

Un articol de Petre Ivan|18 martie 2015

Marţi, la sediul Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti, a avut loc o dezbatere pe tema timbrului cultural, la care au participat scriitori, editori, arhitecţi, membri ai uniunilor de creaţie, precum şi parlamentari.

Gabriel Liiceanu a vorbit despre legea 35/1994, care instituie timbrul cultural, prin care orice carte de beletristică trebuie să aibă adăugat în preţ un timbru literar în cuantum de 2%, care să fie virat uniunilor de creaţie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din România (USR), condusă de Nicolae Manolescu.

Gabriel Liiceanu a menţionat că această lege a fost făcută sub forma unui „lobby direcţionat” şi că este una „nespus de proastă”, „înfiorător de proastă” şi nu va rezista sub nicio formă.

Alt lucru care, pentru mine, de-a lungul acestei luni, cât s-au purtat discuţiile acestea, a devenit de-a dreptul un motiv de insomnie: mă pomenesc, de-a lungul fiecărei zile, înjurând prin cameră şi spunând «dar de ce mă puneţi să vă fac serviciu de colector?» – Gabriel Liiceanu

„Mă puneţi, printr-o lege abuzivă, să joc un rol pe care nu ştiu să-l joc şi pe care nu vreau să-l joc. Şi care, pe lângă faptul că-mi periclitează interesele materiale pe care trebuie să stea o firmă comercială, că altfel moare, mă mai puneţi să practic servicii pe care nu mi le plătiţi. Colectaţi-vă taxa! Faceţi ce vreţi, luaţi 10%, luaţi cât vreţi, cât vă permite lobby-ul dumneavoastră, dar nu mă puneţi pe mine, Gabriel Liiceanu, să fac pe colectorul de taxe. Pentru cine, că m-am gândit şi la asta?”, a declarat filosoful.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

În replică, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că, odată ce Gabriel Liiceanu a declarat public că renunţă la calitatea de membru al USR, „este voinţa lui personală, care trebuie respectată”.

În ceea ce priveşte motivele pe care le-a invocat Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu a spus că este vorba despre „un fel de lipsă de respect”.

La dezbaterea care a avut loc marţi, la sediul Grupului pentru Dialog Social, au participat, printre alţii, Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte USR şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom, Mihai Sturzu, preşedinte al Tineretului Social Democrat, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) şi preşedintele Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC), Gabriel Liiceanu, preşedintele editurii Humanitas, Lidia Bodea, director general al editurii Humanitas, Călin Vlasie, director general al editurii Paralela 45, Şerban Radu, director general al Cărtureşti.

Foto: Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu – wikipedia

14
/07
/15

Am primit o frumoasă invitaţie: joi, 16 iulie, de la ora 19.00, într-o companie selectă, ar trebui să iau şi eu cuvântul despre cartea „Tangou pentru Lisandra” scrisă de Hélène Grémillon. Ştiu, ştiu, vă întrebaţi ce mă recomandă. Nu vă ascund şi că eu mi-am pus această întrebare şi că încă n-am găsit răspunsul.

13
/07
/15

Cartea aleasă pentru a treia întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories este Cum să uiți o femeie, de Dan Lungu, iar invitații care vor vorbi pornind de la aceqasta sunt jurnaliștii Laura Ștefănuț și Andrei Crăciun. Pop-up Stories Club are loc sâmbătă, 1 august, de la 17:00, în mansarda Lente din str Arcului nr 8, București. Intrarea e 20 lei, dar gratuită pentru studenți/elevi.

10
/07
/15

Ştiaţi că într-o zi de 10 iulie s-a născut scriitorul francez Marcel Proust, cunoscut mai ales datorită ciclului de romane „În căutarea timpului pierdut”, format din şapte volume şi având peste 2.000 de personaje?

10
/07
/15

Primul festival timişorean dedicat filmului european invită publicul iubitor de cinema la cinci zile de proiecţii ce se vor desfăşura la Grădina de vară «Capitol», Casa Artelor, AMBASADA, dar şi în comuna Gottlob, începând cu 22 iulie. Organizatorii Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) au pregătit o selecţie de filme numai bune de vizionat în seri răcoroase de vară – lejere, dar nu lipsite de miez –, oferind publicului în premieră atât titluri premiate, cât şi noi descoperiri.

08
/07
/15

Beautiful You, cel mai recent roman al lui Chuck Palahniuk, a apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă, şi în ediţie digitală. Chuck Palahniuk este autorul unui clasic al literaturii underground, Fight Club, roman ecranizat de regizorul David Fincher în 1999, cu Edward Norton, Brad Pitt şi Helena Bonham Carter în rolurile principale.

08
/07
/15

După ce în ultimii ani s-a dedicat traducerii și publicării unora dintre cei mai cunoscuți scriitori din literatura universală, Editura Univers se reîntoarce către literatura română, prin lansarea unui concurs de manuscrise, la care sunt invitați să participe scriitorii care vor să-și vadă cărțile publicate.

01
/07
/15

Bucureştenii sunt aşteptaţi la o nouă sesiune de relaxare în aer liber, în perioada 1 iulie - 31 august, în Parcul Cişmigiu, unde va avea loc cea de-a doua ediţie a evenimentului Copacul cu Cărţi. Peste 150 de romane şi publicaţii sunt puse în mod gratuit la dispoziţia vizitatorilor.

25
/06
/15

Cel de-al treilea volum al romanului ”Orbitor” de Mircea Cărtărescu a apărut în Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, în traducerea lui Jan Willem Bos. După germană, franceză, bulgară, suedeză şi norvegiană, neerlandeză este cea de-a şasea limbă străină în care trilogia ”Orbitor” (peste 1500 de pagini) va fi citită integral.