LIM – LESS IS MORE ÎN ROMÂNIA – Prezentare de proiecte la TIFF2018 și un nou workshop în Transilvania
https://www.ziarulmetropolis.ro/lim-less-is-more-%c3%aen-rom%c3%a2nia-prezentare-de-proiecte-la-tiff2018-%c8%99i-un-nou-workshop-%c3%aen-transilvania/

Cea de-a doua ediţie LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat se pregăteşte de start în România, în cel de-al doilea an consecutiv.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2018

LIM2018 cuprinde două evenimente importante, ambele organizate în Transilvania: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate pentru această ediție, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

LIM – Less is More este structurat în 3 etape de rezidență, în cadrul a 3 workshop-uri de câte o săptămână, organizate în trei țări europene: Workshop 1 în Finistère, Franța (7-14 martie), Workshop 2 în Transilvania, România (3 – 8 iunie) și Workshop 3 în Lusławice, Polonia (8 – 15 octombrie). Lucrul dedicat dezvoltării de scenariu pentru filme cu buget limitat din cadrul celei de-a doua ediții LIM este coordonat de 4 consultanți de scenariu cu experiență în domeniu: Pierre Hogdson (Marea Britanie, Franța), Marcel Beaulieu (Canada), Miguel Machalski (Spania) și Monica Rattazzi (Franța). Grupul de tutori va fi completat, de asemenea, de specialiști în cinematografia low budget și micro-budget, participanții având discuții și întâlniri dedicate în cadrul workshop-ului din România cu producătoarele de film Anamaria Antoci și Lissandra Haulica.

După o ediție de succes în 2017 și o experiență unică în inima Transilvaniei, LIM Workshop 2 le dă întâlnire celor 20 de participanți în Stațiunea Turistică Muntele Băișorii, într-o locație cu un aer aparte, ruptă de lume și de tumultul orașelor sau satelor României – Hotelul Alpin Băișoara. Astfel, echipa și participanții LIM se vor adânci în lucrul teoretic și practic al celui de-al doilea atelier al training-ului de scenaristică oferit de experții LIM și vor continua să foreze în structurile narative ale proiectelor de film cu buget limitat. Participanții vor putea să aprofundeze feedback-ul oferit de tutorii LIM atât în cadrul primul Workshop, cât și în cadrul sesiunilor de rescriere derulate din luna martie până în prezent. Scopul celui de-al doilea atelier LIM este de a găsi structura de bază a scenariilor aflate în lucru și de a folosi în scopuri creative limitările financiare ale filmului.

Cel de-al doilea Workshop LIM debutează cu un eveniment special organizat la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În data de 2 iunie, participanții vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața producătorilor și profesioniștilor din cinema prezenți la Cluj, în cadrul programului dedicat industriei de film la TIFF. Unul dintre scopurile LIM este acela de a genera crearea unei rețele europene formată din profesioniști ce lucrează în limitările unor filme cu bugete mici și, prin urmare, acela de a genera co-producții, noi modalități de finanțare și distribuție.

EVENIMENTE LIM @ TIFF2018:

*VINERI 1 iunie, 15.00 – 16.00 – PREZENTARE LIM PRESENTATION & Discuție publică despre filmele cu buget limitat. @ TIFF LOUNGE (Piața Unirii)

*SÂMBĂTĂ 2 iunie, 10.00 – 13.30 – PREZENTARE PUBLICĂ PROIECTE LIM2018 @ PLATINIA CONFERENCE HALL (Hotel Platinia)

Pentru a fi la curent cu desfășurarea LIM 2018 vă invităm să urmăriți:

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional* și de Centrul Național al Cinematografiei.

 Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, e organizat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat în parteneriat cu Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (Romania).

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.