Filmul „Imaculat”, propunerea României la Premiile Oscar 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-imaculat-propunerea-romaniei-la-premiile-oscar-2023/

Filmul „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” la Premiile Oscar 2023, a anunţat Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Un articol de Ziarul Metropolis|20 septembrie 2022

Comitetul care a selectat filmul ce va reprezenta România în competiția pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film pe 2023, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”, a fost format anul acesta din criticii de film Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Cătălin Olaru și Cristina Corciovescu, numiţi de către Consiliul de Adminstratie al Centrului Naţional al Cinematografiei.

La CNC s-au înscris în cursă șase producții românești: „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, „Metronom”, regizat de Alexandru Belc, „Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie”, regizat de Andrei Huțuleac, „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, „Crai nou”, regizat de Alina Grigore și „R.M.N.”, regizat de Cristian Mungiu.

„Imaculat” a primit două premii importante la ediţia din 2021 a Festivalului Internațional de Film de la Veneția: Premiul pentru Debut „Luigi De Laurentiis” şi premiul secţiunii „Giornate degli Autori”.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care mai apar Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

„Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, încât aproape stârnește revoltă şi indignare. O dramă psihologică bazată pe fapte reale, o poveste de supraviețuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste despre eliberare.

Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră declanșează în ea efecte ce o transformă.

„Imaculat” este produs de Axel Film, distribuit în România de Follow Art Distribution, în Statele Unite ale Americii, de Syndicado Inc. și vîndut internațional de Syndicado Film Sales.

Lista scurtă a nominalizărilor pentru Premiile Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe data de 21 decembrie. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.