Proiectul Arhiva Activă continuă recuperarea patrimoniului audio-vizual al României
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-arhiva-activa-continua-recuperarea-patrimoniului-audio-vizual-al-romaniei/

Proiectul Arhiva Activă îşi propune să aducă în atenţia publicului filme din toate timpurile, grupate în programe distincte, şi să contribuie la digitalizarea, restaurarea şi cercetarea arhivelor audio-vizuale.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 septembrie 2022

Proiectul Arhiva Activă va începe pe 29 septembrie, la sala Eforie a Cinematecii Române din Bucureşti, un sezon întreg ce va fi dedicat filmelor (ficțiuni, documentare, animații, jurnale de actualități, filme utilitare, filme-jurnal) realizate în România interbelică și în preajma sau în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Arhiva Națională de Filme păstrează multe din filmele și din filmările din această perioadă a începuturilor cinematografiei în țara noastră care, din motive diverse – poate, mai ales, pentru că multă vreme au fost foarte greu accesibile – continuă să constituie un fel de magmă amorfă în memoria colectivă. Sunt, însă, chiar neinteresante aceste filme realizate într-un sistem de producție încă artizanal sau semi-artizanal, lipsit de multe ori de echipamente tehnice performante? Rămâne să vedem și să discutăm despre asta în (aproape) fiecare seară de joi a următoarei luni, urmând să continuăm apoi până în iunie să scotocim arhive în căutare de filme realizate în acești ani dinaintea deceniilor de comunism, să le proiectăm și să tragem în final tot felul de concluzii despre relevanța și utilitatea lor pentru un public contemporan. Pe noi sigur ne-au entuziasmat (e puțin spus)”, au anunţat coordonatorii proiectului Arhiva Activă.

Programele CINE-VARIETĂŢI ’30 propun abordări și tematici variate – vor cuprinde filme sociologice, utilitare, comedii – multe dintre ele inedite și digitalizate special pentru această ocazie. Discuțiile cu specialiști din domenii conexe, precum istoria, sociologia sau studiile teatrale, vor evidenția atât evoluția timpurie a producției de film din România anilor ’30, cât și contextul ei socio-politic și cultural mai amplu, în încercarea de a acompania eforturile de cercetare ale perioadei, dar și de a prezenta publicului cât mai multe fațete din patrimoniul audio-vizual al epocii.

Prima proiecție, de la 29 septembrie, propune un program de nouă scurtmetraje utilitare realizate în perioada 1928-1939, intitulat „Istorii industriale. Munca în perioada interbelică”. Programul curatoriat de Ana Szel și de Liri Alienor Chapelan va fi compus dintr-o serie de scurtmetraje nonficționale – filme industriale, didactice și publicitare -, multe dintre ele extrem de puțin cunoscute astăzi. Invitatul serii va fi istoricul Adrian Grama, autorul cărții „Laboring Along. Industrial Workers and the Making of Postwar Romania”, iar discuția cu acesta va viza descrierea condițiilor de lucru și de viață ale muncitorilor din centrele urbane și relația dintre reprezentarea cinematografică și neliniștile sociale care au marcat perioada interbelică.

Al doilea program, „Sociologi documentariști: filmele lui Henri H. Stahl”, curatoriat de Gabriela Filippi, va rula joi, 6 octombrie, și propune scurt și mediumetraje documentare realizate în anii ’30 de cercetători ai vremii în cadrul campaniilor monografice ale Școlii Gustiene. Invitat va fi sociologul Ștefan Guga, autorul cărții „Sociologia istorică a lui Henri H. Stahl”, discuția punând accentul pe profilul și demersul lui Henri H. Stahl, cel care s-a preocupat cel mai îndeaproape de posibilitățile utilizării filmului în documentarea realității sociale a epocii.

Comedia de lungmetraj „L’Heureuse aventure” („Aventura fericită”), realizată în Franța, în anul 1935, de Jean Georgescu, unul dintre cineaștii emblematici ai perioadei, a rămas multă vreme puțin cunoscută și puțin accesibilă spectatorilor din România, în ciuda importanței sale istorice. Filmul relatează povestea a șapte pasageri ai unui zbor spre China care trec printr-o serie de aventuri, fiind nevoiți să aterizeze de urgență pe o insulă pustie. Nuanțele escapiste ale filmului, personajele variate și intriga plină de aventuri vor fi analizate, prin prisma contextului socio-politic și ascensiunii fascismului în Europa anilor ’30, joi, 20 octombrie, de curatoarea Ana Grgić și de invitata sa, criticul de teatru și jurnalista Iulia Popovici, autoarea mai multor volume și a unor eseuri critice dedicate fenomenului teatral din România în contextul social contemporan.

Primul lungmetraj sonor realizat exclusiv de o echipă din România, totodată un mare succes de public al erei, comedia muzicală „Bing Bang” merită o redescoperire din perspective contemporane. Protagoniștii și realizatorii filmului, Nicolae Stroe și Vasile Vasilache, celebri în anii ’30 sub titulatura de Stroe și Vasilache, deopotrivă pentru emisiunea radiofonică „Ora veselă” și pentru spectacolele de revistă pe care le realizau și în care performau, au fost nu doar primul cuplu comic de renume al României, ci și, prin această unică și valoroasă realizare cinematografică a carierei, omologii naționali ai altor cupluri comice ale marelui ecran din acea perioadă – de la americanii Stan și Bran, la scandinavii Pat și Patachon referințele sunt multiple. La discuția ulterioară proiecției de joi, 27 octombrie, invitații curatorului Andrei Rus vor fi regizoarea, dramaturga și scenarista Andreea Vălean și regizorul de teatru David Schwartz, ambii preocupați de opera remarcabilă a cuplului Stroe și Vasilache, dar și de evoluția pasionantă a teatrului de revistă și al teatrului evreiesc în România interbelică și belică.

Arhiva Activă anunţă de asemenea lansarea unei pagini speciale, pe site-ul UNATC, unde sunt prezentate toate iniţiativele proiectului.

„Pe site vă puteți familiariza cu toate retrospectivele organizate de noi. Tot aici puteți viziona integral toate scurtmetrajele din cele trei programe Retro UNATC, organizate de noi în secțiunea Filme UNATC, dar și discuțiile pornite în urma vizionării filmelor din cadrul proiecțiilor de lungmetraje și scurtmetraje recente în secțiunea Să Film! Site-ul cuprinde informații despre toate filmele ce au fost sau urmează să fie proiectate în viitorul apropiat de către noi, așa că vă încurajăm să îl explorați și sperăm să fie un mijloc prin care să vă întâmpinăm curiozitățile cinefile”, îndeamnă iniţiatorii.

„De astăzi Arhiva Activă are propria arhivă pe site-ul UNATC (…). Acesta va fi locul unde vom anunța toate proiecțiile noastre viitoare, unde vom încărca tot felul de materiale și înregistrările audio-vizuale ale discuțiilor organizate după proiecții și unde vor fi disponibile gratuit toate programele cu filme studențești pe care le vom digitaliza în viitor. Deja sunt multe de explorat: în primul rând, trei programe conținând vreo 40 de scurtmetraje realizate între anii ’60-’80 în IATC – denumirea UNATC din acea perioadă (…), dar și informații despre proiectele derulate anul trecut și înregistrări audio de la discuțiile cu echipele invitate la „Să Film!”. Să fie într-un ceas bun!” – Andrei Rus, coordonator al Arhivei Active.

Arhiva Activă e un proiect inițiat în anul 2020 de UNATC „I.L. Caragiale” și derulat de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoşeneanu” din cadrul universității.

„Proiectul își propune să aducă în atenția publicului filme din toate timpurile grupate în programe distincte și prezentate sub forma unui dialog al dublului transfer. De asemenea, își propune să contribuie la digitalizarea, restaurarea și cercetarea arhivelor audio-vizuale, atât din interiorul universității, cât și aparținând Arhivei Naționale de Filme-Cinemateca Română sau altor instituții de profil sau unor entități private”, spune iniţiatorii.

Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoşeneanu” funcționează, începând din anul 2022, în cadrul Facultății de Film din UNATC „I. L. Caragiale” din București. El avansează cercetarea interdisciplinară în domeniul imaginii audio-vizuale – film, fotografie, arte performative, media, arte vizuale -, promovând metoda dublului transfer, precum și cercetarea și experimentul în domeniul pedagogiei cinematografice, legate intrinsec de procesul de învățământ și practica studențească.

Centrul preia numele unui foarte important profesor din cadrul Facultății de Film din UNATC, fost decan al facultății și promotorul unor modele pedagogice democratice inovatoare și populare în rândul studenților.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.