Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie. BUCUREȘTI 19-23 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-festivalul-de-arta-stiinta-si-tehnologie-bucuresti-19-23-iunie/

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondenţă paranormală, o maşină computaţională care creează nori şi se străduieşte să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărţi celestiale din secolul XVI – o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, ştiinţă şi tehnologie din Bucureşti, care are loc zilele acestea.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2019

Astazi,  20 iunie, are loc vernisajul expoziției care a dat numele celei de-a doua ediții a festivalului, The Unseen. Performing Surgery On Your Inner Reality., la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI și sunetele proceselor de regenerare ale vieții – acestea sunt lucrările expoziției The Unseen.

Lucrări care ne determină să contemplăm asupra limitelor dintre informație și spirit, dintre real și supranatural. Expoziția își propune să interogheze și să expună forțele nevăzute, impulsurile incontrolabile și mecanismele de seducție ale tehnologiei și multiplele feluri în care ne afectează și ne modelează realitatea interioară și exterioară.

În noaptea deschiderii expoziției, colectivul francez RYBN.ORG va prezenta GOLEM.INC, de la ora 19.30, când își va activa mașina computațională introspectivă, bazată pe algoritmi cabalistici și principii numerologice. Întregul sistem instituit atunci se va orienta în mod inexorabil înspre propria sa distrugere. RYBN.ORG va aduna și prezenta constatările sale privind împrejurările dispariției mașinii, examinând riguros structura materială și logică a mașinii, modificările și efectele acesteia.

Ediția de anul acesta se desfășoară în cadrul sezonului Franța-România și reunește o serie de artiști francezi sau care activează în Franța care problematizează această relație: colectivele RYBN, Disnovation.org și Bonjour Monde, precum și artistul elvețian care locuiește în Franța, Lukas Truniger. Acestora li se alătură trei artiști români emergenți, parte din colectivul ODD, Ioan Cernei, Anca Bucur & Sergiu Nisioi.

*orarul expoziției: între 10 și 18, de joi până duminică.

Ieri, 19 iunie, la spațiul de artă contemporană ODD, pe Mântuleasa nr. 4, a avut loc a doua zi a workshop-ului despre viruși, Worms and Horses, susținut de Bonjour Monde. Ziua s-a încheiat cu o dezbatere publică susținută de colectivul francez. În cadrul atelierului, participanții au fost încurajați să-și imagineze o infecție probabilă și să activeze metodele virale în propria practică.

Înființat în 2015, Bonjour Monde este un grup de cercetare a proceselor alternative din domeniul creațiilor vizuale. Abordarea îi îndreaptă către interogarea instrumentelor pentru a le înțelege și pentru a le dezamorsa de la funcția lor inițială într-o căutare infinită de zgomote, erori și accidente fericite. Fiecare proiect, software sau instrument este testat prin intermediul atelierelor de lucru și a evenimentelor. Pentru Bonjour Monde, sharing-ul si diseminarea informației constituie centrul practicii lor.

Tehnomagique @ Cinetic

Între 19 și 23 iunie are loc Tehnomagique @ Cinetic, care încorporează o serie de workshop-uri de artă digitală și instalații interactive semnate de Justine Emard, Martial Geoffre-Rouland și THÉORIZ (Remi Cambuzat și Clement Rinault), organizat împreună cu CINETic.

Prezența la ateliere este posibilă alături de studenții UNATC de la Tehnologii Interactive pentru Arte Performative și Media și Design pentru Noile Media. Evenimentul organizat la CINETic este dezvoltat în parteneriat cu Liminal și Festivalul Mirage din Lyon. TECHNOMAGIQUE este parte din Sezonul România-Franța 2019.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informatii pe  www.liminal.ro,  www.modulab.com si pe pagina de Facebook Liminal.

Mulțumiri speciale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi. Ediție realizată in parteneriat cu Festivalul Mirage din Lyon.

Foto: www.liminal.ro,– facebook

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.