Liminal, succesul unui festival de idei și experiențe
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-succesul-unui-festival-de-idei-si-experiente/

Liminal, festivalul pionier de artă, ştiinţă şi tehnologie care a avut loc în Bucureşti între 31 octombrie şi 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalaţii precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minţii, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecţia dintre un telefon public şi un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidenţiat nevoia de apropiere a publicului de intersecţia dintre artă, ştiinţă şi tehnologie.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2017

Cele trei mari evenimente ale festivalului – expoziția The Good Life, seria de discuții teoretice Liminal Talks și Hackatonul de teraformare – au fost vizitate de aproximativ o mie de oameni.

Experiențele propuse de Liminal au reiterat ideea că există nevoia unei conversații despre implicațiile tehnologiei în viețile noastre.

“Expoziția The Good Life, cât și sesiunea de discuții Liminal Talks au adus laolaltă un public divers format din oameni de toate vârstele, din tot felul de industrii creative și culturale, interesați de intersecția dintre tehnologie și viață, societate și artă. Numărul mare de oameni care au venit ne-a confirmat faptul că technologia este o preocupare curentă, iar efectele ei asupra vieții și asupra viitorului nostru sunt motiv perpetuu de curiozitate”, spune Cătălina Bolozan, curatoarea festivalului Liminal.

Mindcradt Battle

Albina robotică și Mars rover, invenții de hackaton

Cel de-al doilea eveniment al festivalului, hackatonul de teraformare, a avut loc în weekendul 3-5 noiembrie, la Modulab, laborator de artă și tehnologie. Pentru că soluțiile propuse au vizat mai mult colonizarea unei planete decât teraformarea acesteia, premiul I în valoare de 1.000 de euro a fost împărțit între trei proiecte ingenioase.

Bee++ este albina robotică făcută dintr-un RaspberryPi care recunoaște printr-o rețea neurală florile de cartofi, adică printre primele plante ce s-ar putea adapta la cultivarea în medii extraterestre, și ajută la polenizarea lor, folosind vibrații de 270 Hz specifice transferului de granule de polen. Smartscope este o rețea neurală antrenată să clasifice imagini preluate printr-un microscop sau telescop de la nivelul unei planete aflate în etapa de explorare.

Al treilea proiect câștigător este un Mars rover dezvoltatat pentru a se orienta în spațiu pe baza unor semnale IR și a manifesta un comportament specific față de sursa semnalului, care pe măsură ce se apropie de ținta sa adună date din mediu (temperatură, umiditate, intensitatea luminii la sol etc).

Magie și ecologie, tema Liminal din 2018

“Liminal ne-a confirmat ceea ce am observat la Modulab în ultimii șapte ani: există entuziasm și curiozitate pentru o cultură a transdisciplinarității în România. Experiențele propuse de festivalul de idei merg într-o direcție care va fi dezvoltată, așa cum ni s-a cerut chiar de către vizitatori. Motiv pentru care pregătim deja a doua ediție, care va avea tema «Magie și ecologie», pentru toamna anului viitor”, a spus Ioana Calen, fondatoare Liminal și co-fondatoare Modulab.

În cadrul Liminal Talks a fost lansată publicația “Mindcraft Stories – The Good Life Issue” powered by BRD, un preambul tipărit al unei platforme de artă și tehnologie ce urmează să se lanseze mai târziu în acest an.

„Evenimente precum festivalul Liminal sunt extrem de necesare, pentru că ne ajută să ne împrietenim cu tehnologia și să înțelegem magia care o înconjoară. Am avut aici ocazia să mișc pentru prima dată un cub fără să-l ating, doar cu puterea minții mele, în instalația MINDCRAFT Battle de la festival. Putem încerca lucruri pe care nici nu ni le imaginam în urmă cu niște ani. Relația noastră cu tehnologia se schimbă, iar ceea ce ieri părea vis sau magie, astăzi este transformat într-un instrument care să ne facă viața mai bună”, spune Horia Velicu, Head of Innovation Lab, BRD – Groupe Société Générale.

Foto: Liminal – www.modulab.ro.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).