LindyBug – primul festival internațional de swing din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/lindybug-primul-festival-international-de-swing-din-bucuresti/

Aflat la prima ediţie, Festivalul internaţional de swing LindyBug, desfăsurat în perioada 5-7 octombrie, în Bucureşti, îşi propune să promoveze dansul swing în România şi să ofere comunităţii locale oportunitatea de a evolua.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2018

La festival sunt așteptați peste 100 de dansatori, vor fi 8 ore de cursuri intense, 9 profesori de top, muzică live, show-uri de dans, o competiție Jack&Jill și alte surprize. LindyBug este organizat de asociația Swing Steps Bucharest.

Festivalul LindyBug va debuta vineri seară cu o incursiune în universul muzicii și a dansului lindy hop prezentată de Lennart Westerlund, o legendă a acestui dans, după care va avea loc petrecere de deschidere, cu un concert live din partea trupei belgiene The Morning Call.

Sâmbătă și duminică, participanții vor aprofunda tainele dansului alături de profesori, iar serile vor continua să petreacă. Sâmbătă, la petrecere, voia bună va fi întreținută de muzica live a trupei The Morning Call, iar, duminică, de 2 DJ, Adrian Tudor (România) și Dimitar Anastasov (Bulgaria). Toate cursurile vor avea loc la Palatul Universul , iar cele 3 petreceri se vor ține la Vertigo Venue .LindyBug

„Pentru noi, festivalurile, de acest fel, sunt o modalitate de perfecționare și, din acest motiv, călătorim frecvent. Însă ne-am dat seama că am putea să creăm chiar noi un festival acasă, de pe urma căruia ar putea să beneficieze întreaga comunitate din România” – Felicia Ionescu, președintele asociației și instructor Swing Steps Bucharest.

Cu toate că este la prima ediție, festivalul beneficiază de susținerea a 9 dansatori profesioniști de swing.

Lennart Westerlund (Suedia) este unul dintre pionerii noii ere a swingului, care a ajutat la promovarea și popularizarea acestui dans începând cu anii 80, când și-a fondat propria companie de dans The Harlem Hot Shots. Lizette Rönnqvist & Patrik Pettersson (Suedia) fac parte din renumita școală de dans The Harlem Hot Shots, iar în timpul liber predau swing. Alexia Legoueix & Sep Vermeersch (Belgia & Franța) s-au format ca dansatori de swing în medii diferite, însă ceea ce i-a adus împreună este pasiunea lor pentru jazz.

Daria Chupyrkina & Dmitry Vostrikov (Rusia) sunt una dintre cele mai cunoscute

perechi de dansatori din Rusia și Europa, cu o mulțime de competiții câștigate în palmares. Lui Alberto Meucci și Barbarei Joó (Italia & Ungaria) le place se experimenteze mișcări pe ringul de dans, dar când intră sala de curs sunt foarte riguroși.

„Sunt bucuros să cunosc comunitatea din București, mai ales că pe o parte din instructori i-am întâlnit deja la alte festivaluri. Cred ca va fi o experiență interesată să predaui pentru ca eu sunt un împătimit al swing-ului vernacular, ce datează din anii 30, și comunitatea este la început de drum” – Lennart Westerlund.

Despre swing

Dansul swing este inspirat din jazz și are la baz ă o fuziune de mișcări de ja

zz, foxtrot, step, breakaway și Charleston. Swing-ul a fost un fenomen cultural în anii 20-30, după care a revenit în trend în anii 80, iar, în prezent, are mii de fani în întreaga lume.

Printre cele mai cunoscute dansuri din familia swing sunt lindy Hop, charleston, balboa și collegiate shag. Pentru a vizualiza programul întreg al festivalului sau pentru achiziționarea de bilete, doritorii sunt invitați să acceseze website-ul festivalului.

Swing Steps Bucharest este o asociație culturală, înființată în 2017, pentru a promova și educa cultura dansului swing în rândul publicului din România, dar mai ales din București, care organizează cursuri de Lindy hop și Charleston, workshop-uri, petreceri de dans și Festivalul internațional de swing LindyBug.

Foto: LindyBug – facebook

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.