Lipicioșii live, în biserica părăsită din Engelthal
https://www.ziarulmetropolis.ro/lipiciosii-live-in-biserica-parasita-din-engelthal/

Pe 30 mai, de la ora 20.00, trupa sibiană ,,Lipicioşii” va susţine un spectacol inedit în inima Transilvaniei, în satul părăsit Engelthal.

Un articol de Liliana Matei|24 mai 2014

În vara lui 2013, Lipicioșii (o mână de actori pasionați de aparițiile live, în locuri neconvenționale) au descoperit Engelthal, satul cu un singur locuitor din inima Transilvaniei, din mijlocul judeţului Sibiu. Un vechi sat săsesc, părăsit; un spectacol al ruinelor şi al istoriilor fantasice şi surrealiste, demne de romanele răposatului Marquez. Lipicioşii au concertat atunci pentru unicul locuitor din Engelthal.

„Auzisem de la amicul nostru Tara, artistul ăl mai neliniştit al urbei, de poveştile cu Helmut mistreţul, pe care îl cărau porcii acasă de la cârciumă noapte de noapte, de idila lui cu stripteuza din satul vecin, ţiganca cu un picior de lemn; de ciobanul Aurel, singurul locuitor al satului; de ultima bătrână din Engelthal, strivită sub acoperişul propriei case pentru că nu a vrut să părăsescă satul în ciuda avertismentelor bufniţelor din turla bisericii; de casa părăsită în care locuia un cal singuratec până au venit cei din satul vecin şi l-au dus la abator.

Ne-am grăbit să descoperim acest loc fabulos şi blestemat în acelaşi timp. Am descoperit astfel biserica părăsită din Engelthal, cimitirul ascuns sub verdeaţă. Am ţinut un concert ad-hoc pentru ciobanul Aurel, singurul om viu din satul uitat de oameni.” (Lipicioşii)

Vineri, 30 mai, cu un repertoriu adecvat, LIPICOŞII vor concerta în Biserica părăsită din Engelthal. Muzica live (chitară, bass, acordeon, cajon, etc…) se va îmbina cu poeme, cu răsuflări şi respiraţii de suflet. Melodii originale marca LIPICIOŞII precum şi adaptări ale unor songuri cunoscute se vor auzi în biserica ce va fi restaurată şi pictată de Tara von Neudorf.

INFO

Traseul este următorul: Sibiu – Şeica Mare – Buia. Din satul Buia drumul devine dificil, nesemnalizat, aproape impracticabil. Cel mai eficient mod de transport sunt căruţele. Invitaţii vor fi aşteptaţi vineri, la ora 19.00, în satul Buia (în dreptul cârciumei din sat). De aici vor fi preluaţi de căruţele puse la dispoziţie de Tara şi de BIS. Până în satul Buia puteţi ajunge cu maşini personale, din Buia veţi fi preluaţi de căruţele puse la dispoziţie de organizatorii evenimentului. Acestea vă vor transporta până la Biserica din Engelthal, unde va avea loc concertul.

Locurile sunt limitate. Rezervările se fac în ordinea solicitărilor la numărul de telefon 0751194389 sau pe mesaj privat pe pagina Asociaţiei Culturale BIS.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

29
/05
/17

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în data de 29 mai, ora 12, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică. Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

29
/05
/17

Eşti un pic circumspect, te uiţi la prăjiturica maro modestă şi tăcută, mustăceşti, respiri adânc, înfigi linguriţa în ea şi un val tumultuos de ciocolată năvăleşte în farfurie. Aşa a început festCO 2017. Întâi părea destul de tăcut şi închis în carapacea lui şi apoi a izbucnit că o lavă de ciocolată care îţi inundă simţurile.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.