LIVE, la TNRS – Virtualul nu este un substitut al realității, este o nouă formă de a o înțelege
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-la-tnrs-virtualul-nu-este-un-substitut-al-realitatii-este-o-noua-forma-de-a-o-intelege/

„LIVE”, regia Bobi Pricop, se difuzează în direct, online, de la TNRS – Sala Mare.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2020

Cunoscută pentru vlogul său culinar, o tânără mamă asistă neputincioasă la o scenă de educare barbară a unui copil, precum și la propria sa denigrare live, pe considerente etnice. O specialistă IT participă la un exercițiu de psihodramă live, în încercarea de a-și depăși complexele de inferioritate acutizate de percepția distorsionată a celorlalți asupra naționalității sale. Un video call tulbură liniștea unei femei care trebuie să facă rost de o sumă de bani pentru a-și salva fiul muribund. Doi gameri aleg să-și trăiască viața și marile pasiuni exclusiv în mediul digital, în timp ce un jurnalist de investigație din Germania, interesat de scandalul sexual declanșat de un preot ortodox, este șocat și în același timp fascinat de contrastele unei Românii pe cât de frumoase, pe atât de rigide. Acestea sunt cele cinci povești scurte, inspirate din realitatea românească actuală, ce stau la baza premierei „LIVE”, regia Bobi Pricop, pe care actorii Secției Germane a TNRS le vor prezenta în direct, online, pe TNRS – Scena Digitală, de la TNRS – Sala Mare, pe 24, 25 și 26 iulie 2020.

Virtualul nu este un substitut al realității, este o nouă formă de a o înțelege.

Într-o societate în care virtualul a devenit un mod de a-ți certifica propria existență, într-o Românie a bătăii „care e ruptă din Rai”, într-o țară a paradoxurilor care înalță biserici la tot pasul, dar care întoarce spatele nevoilor celorlalți și exclude diversitatea de orice fel, personajele acestui spectacol se află în căutarea unei salvări personale care ne-ar putea, de fapt, vindeca pe toți. Spectacolul „LIVE”, regia Bobi Pricop are la bază textul scris de tânărul dramaturg de origine austriacă Thomas Perle. 

Thomas Perle a absolvit în 2015 cursurile de Teatru, Film și Științe Media din cadrul Universității din Viena. Pe durata studiilor sale, a lucrat ca asistent regie la Schauspielhaus Vienna. Începând cu 2013, este câștigătorul mai multor premii pentru literatură, luând parte la numeroase reședințe de creație. Piesele sale au fost montate și prezentate la Mimamusch, Staatstheater Nürnberg, Petersplatz (Viena) și Burgtheater. Printre cele mai cunoscute texte ale sale se numără mutterseele. dieses leben wollt ich nicht și karpatenflecken. De asemenea, Thomas Perle este autorul unui volum de proză scurtă, wir gingen weil alle gingen.

Bobi Pricop a absolvit în 2013 cursurile de Regie din cadrul UNATC, iar în prezent face parte din generația tânără a celor mai talentați regizori români. Preocupat de posibilitățile și înțelesurile noilor estetici ale artelor spectacolului, Bobi Pricop dovedește un interes constant pentru provocările impuse de reinventarea convențiilor teatrale. Spectacolele sale încorporează, astfel, trăsături ale performance-ului, exploatând valențele artistice conferite de noile tehnologii. Creațiile sale se bazează, în special, pe formule dramaturgice novatoare impuse la nivel internațional, fiind prezentate pe cele mai cunoscute scene românești. Printre spectacolele semnate de Bobi Pricop se numără: Contra progresului (de Esteve Soler), Un stejar (de Tim Crouch), Teroare (de Ferdinand von Schirach), Pisica verde (de Elise Wilk), O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții (după romanul semnat de Mark Haddon) etc. Spectacolele sale s-au bucurat de o receptare elogioasă din partea criticii și de mai multe premii oferite în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea. De asemenea, pentru spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, Bobi Pricop a fost nominalizat, în 2017, la categoria Cel mai bun regizor în cadrul Galei UNITER. 

LIVE

De Thomas Perle 

REGIA ȘI SPAȚIUL SCENIC: Bobi Pricop

MUZICĂ ORIGINALĂ: Eduard Gabia

DIRECTOR DE IMAGINE, SUNET și MONTAJ: Mihai Popa 

VIDEO DESIGN: Dan Basu

ASISTENȚĂ COSTUME: Emőke Boldizsár

OPERATOR MONTAJ LIVE: Ovidiu Coca 

MANAGER PROIECT: Hunor Horvath

ASISTENT PROIECT: Eliza Ceprăzaru  

 

DISTRIBUȚIE: Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Daniel Plier, Valentin Späth

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 

Spectacol în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză. 

Spectacol realizat cu sprijinul: Goethe Institut București, IFA – Institutul pentru Relații Culturale Externe Germania, Forumul Cultural Austriac. 

TNRS – Scena Digitală este o platformă online, creată de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, unde pot fi vizionate, pe bază de bilet, producțiile Naționalului sibian, înregistrate video în anul 2020, în condiții de calitate HD a sunetului și imaginii. Toate producțiile TNRS difuzate prin intermediul platformei Scena Digitală sunt disponibile pe www.tnrs.ro/scena-digitala, timp de cinci ore, la data și începând cu ora anunțate pentru fiecare eveniment. Biletele pentru evenimentele TNRS prezentate online au prețuri începând de la 30 de lei și pot fi cumpărate, fără niciun cost suplimentar, de aici.

Foto: Dan Șușa

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

21
/11
/14

Orchestra Simfonică din Detroit a cerut locuitorilor din acest oraş, fosta "capitală" a industriei de automobile americane, să înregistreze sunetele din mediul înconjurător pentru a alcătui apoi o simfonie a zgomotelor din viaţa de zi cu zi a urbei.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

19
/11
/14

În perioada noiembrie – decembrie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale le-a pregătit iubitorior de teatru două spectacole speciale, Cine e fazanul, de Georges Feydeau şi Fundătura, după un text de Maxim Gorki

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.