Luc Besson, condamnat să plătească despăgubiri pentru plagiat
https://www.ziarulmetropolis.ro/luc-besson-condamnat-sa-plateasca-despagubiri-pentru-plagiat/

Curtea de apel din Paris l-a condamnat pe regizorul Luc Besson şi compania sa, Europacorp, să plătească despăgubiri de 110.000 de euro cineastului american John Carpenter. Besson s-ar fi inspirat din filmul acestuia, „Escape from New York”, pentru a realiza lungmetrajul său „Lock-Out” din 2012

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2016

Potrivit acestei sentințe, Luc Besson și Europacorp, alături de James Mather și Stephen Saint-Léger, co-scenariști și co-realizatori ai filmului „Lock-Out” au fost deja condamnați la 10 iunie să achite suma de 40.000 de euro lui Nick Castle, care a scris scenariul filmului „Escape from New York”, apărut în 1981.

Ei vor trebui să achite de asemenea 300.000 de euro ca indemnizații companiei franceze Studiocanal, care deține drepturile de difuzare a filmului „Escape from New York”, precum și o sumă suplimentară de 25.000 euro lui John Carpenter și Nick Castle.

John Carpenter, Nick Castle și Studiocanal au pretins ca despăgubirile să fie de 2,2 milioane de euro.

Lansat în 2012, „Lock Out” prezintă povestea fetei președintelui SUA care vizitează în 2079 o stație spațială unde sunt închiși criminalii. Deținuții preiau controlul stației, iar un fost agent al CIA este trimis să o salveze pe tânăra fată.

Acțiunea filmului „Escape from New York” se desfășoară în 1997 (în viitor față de anul lansării filmului, în 1981), când insula Manhattan a fost transformată într-o închisoare de înaltă securitate. Un fost militar are la dispoziție 24 de ore pentru a-l elibera pe președintele SUA, luat ostatic de deținuți.

Foto: Luc Besson – cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.