Lucian Blaga, Marlene Dietrich & Sigmund Freud
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-blaga-marlene-dietrich-sigmund-freud-stiati-ca/

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful şi scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2017

Scriitorul, filosoful și profesorul Lucian Blaga a fost una dintre cele mai importante figuri ale culturii românești contemporane.

Sistemul său filosofic, comparabil ca anvergură și ca arhitectură a ideilor cu acela lui Hegel, iar ca expresie literară cu opera lui Nietzsche sau Bergson, este cuprins într-o suită de trilogii: Trilogia cunoașterii (Eonul dogmatic, 1931; Cunoașterea luciferică, 1933; Cenzura transcendentă, 1937), Trilogia culturii (Orizont și stil ,1935 Geneza metaforei și sensul culturii) şi Trilogia valorilor.

blaga-1-624x768

Blaga este creatorul unui sistem filosofic de construcție speculativă și inspirație artistică, în centrul căruia se află noțiunea de mister. El considera că „prin artă, religie și filosofie, omul năzuiește spre relevarea misterului, dar intervine cenzura transcedentă, care așezată de Marele Anonim între el și omenire împiedică cunoașterea esenței existenței”. În concepția sa Marele Anonim a creat lumea și o creează în continuare și astfel se explică relativitatea existenței și a cunoașterii.

* * * * *

Tot într-o zi de 6 mai:

1639: A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1791: Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

1888: Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București.

1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziției universale din Paris

1937: Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri și membri ai echipajului.

1940: John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer pentru romanul său Fructele mâniei.

1949: Ziua de naștere a informaticii moderne. Maurice Wilkes și o echipă de la Universitatea din Cambridge au executat primul program stocat pe calculatorul EDSAC, calculator bazat pe arhitectura Neumann.

1994: Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experți ca „lucrarea secolului”. Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

2003: A fost inaugurată, la Moscova, prima stație de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Stația Park Pobedi (Piața Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ.

S-au născut:

1856: Sigmund Freud, psihiatru austriac (d. 1939)Lucian Blaga

1861: Rabindranath Tagore (Thakur Rabindranath), scriitor, poet indian, laureat al Premiului Nobel (d. 1941)

1895: Rudolph Valentino, actor american de origine italiană (d. 1926)

1915: Orson Welles, regizor, scenarist și actor american (d. 1985)

1943: Laurențiu Ulici, critic literar român (d. 2000)

1947: Titus Andrei, realizator român de emisiuni de radio

1961: George Clooney, actor american

1962: Ioan Vieru, poet român

S-au stins din viaţă

1949: Maurice Maeterlinck, poet belgian, laureat al Premiului Nobel (n. 1862)

1952: Maria Montessori, medic și pedagog italian (n. 1870)

1961: Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof și eseist român (n. 1895)

1991: Virgil Calotescu, regizor român (n. 1928)

1992: Marlene Dietrich, actriță și cântăreață germană (n. 1900)

Marlene Dietrich – Lili Marleen

Lili Marleen este un cântec german de dragoste, devenit popular de ambele părți ale frontului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Versurile sale  au fost scrise în 1915, în timpul Primului Război Mondial, de catre Hans Leip, un profesor din Hamburg, recrutat de Armata Imperială Germană. În 1938, versurile au fost puse pe muzică de Norbert Schultze. Înregistrările făcute de Lale Andersen în 1939 și Marlene Dietrich, au făcut ca melodia să devină faimoasă în întreaga lume, în ciuda opoziției lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei naziste.

În 1941, trupele germane au ocupat Belgradul. Începând de pe 18 august 1941 și până la sfârșitul războiului, Radio Belgrad a transmis cântecul (Lili Marleen – Marele Dietrich) în fiecare seară la ora 21:55, exact înainte de finalul emisiunii de ştiri. Postul era recepționat și de trupele aliate plasate în zona Mării Mediterane, astfel că în scurt timp a devenit cântecul favorit al tuturor soldaților din zonă, indiferent de tabăra în care se găseau.

Foto cu Lucian Blaga, Marlene Dietrich & Sigmund Freud: – wikipedia, cinemagia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.