Lucian Boia – întâlnire cu cititorii la Librăria Humanitas de la Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-intalnire-cu-cititorii-la-libraria-humanitas-de-la-cismigiu/

Astăzi, începând cu ora 19.00, Lucian Boia va fi prezent la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire care are in centru volumul ,,Balcic. Micul paradis al României Mari”.

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2013

Astăzi, începând cu ora 19.00, Lucian Boia va fi prezent la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire care are în centru volumul „Balcic. Micul paradis al României Mari“.

Acest volum ce va fi prezentat în avanpremieră va fi însoţit şi de „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950″, o ediţie de colecţie revăzută şi adăugită. Invitatul său va fi Radu Paraschivescu.

„Subiectul acestei cărţi este Balcicul: Balcicul în perioada lui românească, din 1913 până în 1940. Un Balcic real şi imaginar totodată: aşa cum l-au văzut, aşa cum l-au vrut românii: un colţ altfel pe harta României, un fel de paradis, un loc, poate, al unor noi începuturi’’, spune Lucian Boia.

„După ani de tăcere, după ani de uitare, Balcicul revine în conştiinţa publică românească. Nenumărate pânze în muzee îl arată aşa cum a fost cândva, şi mai ales aşa cum l-au văzut artiştii, iar la faţa locului,«Cuibul liniştit» al reginei Maria, vizitat de tot mai mulţi români, stă mărturie, durabilă, a unor vremuri care par de mult apuse, dar care nu sunt chiar atât de îndepărtate.“

Lucian Boia

Lucian Boia la Gala Industriei de Carte 

„Capcanele istoriei. Elita intelectuală romanească între 1930 şi 1950“, cartea care a generat numeroase dezbateri în 2011, a apărut într-o ediţie revăzută şi adăugită, în care autorul completează lista celor 120 de personaje istorice, cu 20 de nume semnificative ale vieţii intelectuale româneşti din perioada 1930–1950, cu un accent special pe evoluţia lor în primii ani ai regimului comunist.

Ediţia 2013 păstrează secţiunea iconografică, veritabilă istorie în imagini a intelectualităţii româneşti, şi oferă cititorului bucuria unei cărţi cartonate, cu supracopertă şi hârtie de volum tonată, publicată în condiţii grafice deosebite.

Foto credit: Radu Sandovici, Giani Oprina, Lucian Boia

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.