Luminita Gheorghiu, 67
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-67/

“Am o vorbă: te duci la medic şi vrei neapărat să-ţi dea un tratament bun. Aşa e şi când un spectator vine în sala de teatru sau la cinema: ar trebui să-i acorzi un spectacol plăcut, să nu greşeşti.” – Luminiţa Gheorghiu. Apreciata actriţă din „Pozitia copilului”, filmul care a câştigat Ursul de Aur în 2013, împlineşte, astăzi, 67 de ani.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Luminita Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949, în Bucuresti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. După absolvire este repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Cred că, dacă există valoare în ce faci, ea vorbeşte singură. Dacă mai vorbeşti şi tu, bruiezi. – Luminiţa Gheorghiu

Cu timpul devine remarcata şi tot mai apreciată de publicul de teatru pentru seriozitatea şi trăirile interioare.Din 1976 pană în 2003 va fi actriţa Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Dragostea şi râsul sunt cele mai bune leacuri pentru a putea trece cu sens prin această viaţă scurtă şi destul de complicată pentru fiecare dintre noi. – Luminiţa Gheorghiu

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc în Morometii

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc în Morometii

Luminiţa Gheorghiu îşi începe cariera cinematografică cu rolul „Catrina” din „Morometii”. Douăzeci de ani mai târziu, după aparitia în „Moarta domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu), devine cunoscută de cinefili cu rolul pentru care primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film (ianuarie 2007).

Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. – Luminiţa Gheorghiu

În 1985, cand se pregătea pentru întâiul ei rol cinematografic, Luminiţa Gheorghiu trece printr-o tragedie fără seamăn, pierzându-şi fiica cea mare, Iuliana. Teatrul si filmul o vor menţine în viaţă, după cum declara actriţa, într-un interviu pentru Formula As…

Tocmai mi se propusese sa dau o proba de film pentru un rol, in sfarsit important, nu ca cele maruntele facute pana atunci – Catrina lui Moromete, din ecranizarea dupa Marin Preda. In starea de spirit in care ma aflam, dupa moartea fetitei, m-am dus la probe si eram sigura ca nu voi convinge. Dar Stere Gulea a avut incredere ca voi duce pana la capat acel rol dificil, cu care mi-am inceput cariera cinematografica. Dumnezeu mi-a pus pe umeri o cruce grea, dar mi-a dat si o raza de mangaiere, deschizandu-mi un drum. Am pasit pe el cu curaj si uite ca incep sa culeg roadele – Luminiţa Gheorghiu

În 2013, „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer și produs de Ada Solomon – film în care Luminita Gheorghiu reuşeşte un rol de excepţie, câştigă Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin.

„Nu pot uita anii în care sălile de teatru erau arhipline, în care se venea în rochie lungă, în care aplauzele nu se mai terminau.” – Luminiţa Gheorghiu

Foto: Luminiţa Gheorghiu – facebook, cinemagia

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".

10
/02
/14

Cea de-a zecea ediție a Festivalul Internațional de Film București aduce mai multe proiecții – printre acestea şi La Grande Bellezza, nominalizat la premiile Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin -, mai multe filme și mai mulți invitați de marcă decât în anii anteriori.

10
/02
/14

"Vivir es fácil con los ojos cerrados", de David Trueba, a fost marele câştigător la Premiile Goya 2014 - echivalentul spaniol al Oscarurilor. Un alt mare favorit, "Las brujas de Zugarramurdi", de Álex de la Iglesia, a primit opt premii Goya.