Luminita Gheorghiu: „Dacă deschizi televizorul, te îngrozeşti de câtă ură colcăie“
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-daca-deschizi-televizorul-te-ingrozesti-de-cata-ura-colcaie/

INTERVIU Luminiţa Gheorghiu, care deţine rolul principal în filmul „Sunt o babă comunistă“, vorbeşte despre colaborarea cu Stere Gulea, regizorul care a distribuit-o în „Moromeţii“ şi explică de ce românii spun că pe vremea comunismului era mai bine.

Un articol de Corina Vladov|16 august 2013

Luminita Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu joacă din 23 august în filmul „Sunt o babă comunistă“, al reputatului regizor Stere Gulea.

Luminita Gheorghiu, care deţine rolul principal în această producţie, vorbeşte despre colaborarea cu Stere Gulea, regizorul care a distribuit-o în „Moromeţii“ şi explică de ce românii spun că pe vremea comunismului era mai bine.

Povestea este o adaptare după bestseller-ul omonim scris de Dan Lungu, carte tradusă în 10 limbi de circulație internațională. Scenariul este semnat de Lucian Dan Teodorovici şi de Stere Gulea.

INTERVIU Corina Vladov: În ce fel v-a ajutat cartea lui Dan Lungu în pregătirea filmului şi în construirea rolului? Ce impresie v-a făcut când aţi citit-o?

Luminita Gheorghiu: Pe plan personal, nu m-a ajutat foarte mult. Citind-o, mi-a creat o bună dispoziţie şi am râs cu lacrimi. Mi-am adus aminte de anii aceia în care stăteam la cozi interminabile la benzină şi aveam alimentele de bază pe cartelă.

„Sînt o babă comunistă“ este o carte pe care ar trebui s-o citească toţi, de la mic la mare. Dan Lungu are mult haz. Stere Gulea pleacă de la ideea cărţii şi duce personajul meu puţin în altă parte. Orice lectură pe lângă scenariu e binevenită. În carte nu am regăsit esenţa personajului din film. Poate eram geloasă pe hazul celorlalte.

Filmul abordează, printre altele, şi tema memoriei. Ce amintiri din perioada comunistă au fost trezite de noul lungmetraj al lui Stere Gulea?

Luminita Gheorghiu: Mi-am adus aminte de anii ’80, când jucam în spectacolele lui Tocilescu şi lumea venea la premieră cu rochii lungi. Sala de la Grădina Icoanei era atât de plină încât nu mai erau locuri nici pe scări. Atunci nu se mai găseau bilete, pentru că erau vândute toate cu mult timp înainte. Teatrele aveau mari succese şi publicul alerga cu mare poftă să vadă un spectacol.

Citiţi şi: VIDEO Stere Gulea: „Sunt o babă comunistă“ este un film despre normalitate şi haz

De ce credeţi că mulţi români afirmă, aşa cum arată sondajele de opinie, că pe timpul comunismului era mai bine?

Luminita Gheorghiu: Pentru că, dacă deschizi televizorul, te îngrozeşti de câtă ură colcăie şi cum se umplu puşcăriile. Fiecare ar trebui să fie corect, dar parcă ar fi vânătoare de vrăjitoare ce trăim.

Cum aţi ajuns la acest rol? Aţi avut ezitări în a-l accepta?

Luminita Gheorghiu: Nu am ezitat dintr-o mie de motive. Mi-a plăcut foarte mult scenariul. M-am bucurat de reîntâlnirea cu ei. Eram foarte curioasă să joc alături de Marian Râlea şi de ceilalţi. Am fost bucuroasă să primesc propunerea.

Sunt o baba comunista

Luminita Gheorghiu (stânga), alături de Stere Gulea, Ana Ularu şi Valeria Seciu, la filmări

Cum a fost reîntâlnirea, pentru acest nou proiect, cu regizorul Stere Gulea şi cu directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, cu care aţi lucrat la „Moromeţii“? Care a fost atmosfera de la filmări?

Luminiţa Gheorghiu: N-am simţit că a trecut atât de mult timp. Am fost fericită să-i revăd şi parcă timpul nu trecuse peste noi. Cu toate acestea, am resimţit presiunea pe care cei din jur o puneau asupra noastră. Probabil se aşteaptă ca noi să facem un film la fel de bun ca „Moromeţii“.

Cum aţi prezenta-o pe Emilia, personajul pe care îl interpretaţi în „Sunt o babă comunistă“? Ce fel de femeie este?

Luminita Gheorghiu: Femeia ştie ce vrea de la viaţă. Îşi ia viaţa în propriile mâini, ceea ce e o dovadă de mare forţă. Conduce şi îşi iubeşte familia foarte tare. În plus, are o relaţie excepţională cu Ţucu al ei. Răspunde cu „supărare“ glumelor lui şi ia hotărâri grele, dar pline de importanţă pentru rezolvarea unor situaţii grave, cum e cea din film.

Ce aşteptări aveţi de la film în ceea ce priveşte publicul român, mai ales că nu are premii internaţionale în spate? De ce ar trebui ca oamenii să vină să vadă „Sunt o babă comunistă“?

Luminita Gheorghiu: Din curiozitate pentru regizorul care a făcut „Moromeţii“, pentru romanul de la care se pleacă şi pentru vremurile de atunci. Cei care nu le-au trăit vor avea ocazia să le cunoască, iar cei care le-au prins vor putea să verifice dacă atmosfera este redată corect şi dacă se regăsesc în ea.

Aţi avut o contribuţie decisivă la succesul filmului „Poziţia copilului“, atât la Berlin (unde presa a lăudat interpretarea dvs. şi unde filmul a primit Ursul de Aur), cât şi la publicul din ţară (peste 100.000 de spectatori). Aţi fost imaginea Festivalului de Film Transilvania şi protagonista spoturilor realizate de Cristi Puiu pentru festivalul de la Cluj-Napoca. În „Sunt o babă comunistă“ aveţi deja al doilea rol principal într-un singur an. În ce măsură se poate afirma că vă aflaţi în cel mai de succes moment al carierei dvs. cinematografice?

Luminita Gheorghiu: Nu pot să afirm asta. Important e să fiu sănătoasă şi în continuare. Totdeauna e loc de mai bine. Dacă colegul lui Stere Gulea, Clint Eastwood, îmi propune să joc rolul unei capitaliste tinere la Hollywood? Câţi ani are Judi Dench?

Foto: MediaPro Distribution

INFO: Luminita Gheorghiu poate fi văzută şi la Teatrul Metropolis, în spectacolul „Baba care ascultă Abba“

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.