Lungmetrajul “La Tête haute”, în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-la-tete-haute-de-emmanuelle-bercot-va-deschide-festivalul-de-film-de-la-cannes-2015/

Lungmetrajul “La Tête haute”, regizat de cineasta franceză Emmanuelle Bercot, va deschide cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, cu ocazia unei proiecţii care va avea loc pe 13 mai, au anunţat organizatorii, luni seară, pe site-ul oficial al evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|14 Aprilie 2015

Aceasta va fi pentru prima dată în istoria festivalului de pe Croazetă când un film regizat de o femeie va deschide evenimentul, precizează organizatorii, preluați de Mediafax.

Filmul “La Tête haute” prezintă parcursul educativ al tânărului Malony, de la vârsta de şase ani până la 18 ani, pe care un judecător de la Tribunalul pentru protecţia copilului şi un angajat de la serviciile sociale încearcă să îl salveze.

Turnat în regiunile franceze Nord-Pas de Calais, Rhône-Alpes şi Ile de France, filmul îi are în distribuţie pe Catherine Deneuve, Benoît Magimel, Sara Forestier şi Rod Paradot – cel din urmă fiind interpretul personajului principal.

“Alegerea acestui film ar putea părea surprinzătoare prin prisma codurilor aplicate în general pentru deschiderea Festivalului de la Cannes”, a declarat Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului. “Este vorba de o reflectare a voinţei noastre de a face ca festivalul să înceapă cu o operă cinematografică diferită, puternică şi emoţionantă. Filmul lui Emmanuelle Bercot vorbeşte despre lucrurile importante din societatea de astăzi, în tradiţia cinema-ului modern, pe deplin angajat în chestiunile sociale şi al cărui caracter universal face din el o operă ideală pentru publicul mondial care va fi prezent la Cannes”, a adăugat Thierry Frémaux.

Filmul “La Tête haute” va fi proiectat în avanpremieră mondială la Grand Théâtre Lumière din Palais des Festivals de la Cannes şi va fi lansat în cinematografele franceze în aceeaşi zi, pe 13 mai. El a fost deja achiziţionat de mai mulţi distribuitori internaţionali.

Regizoare, scenaristă şi actriţă, Emmanuelle Bercot a urmat cursuri de dans înainte de a se înscrie la Fémis. Talentul ei a fost descoperit la Festivalul de la Cannes în 1997, când scurtmetrajul ei “Les Vacances” a primit premiul juriului. A confirmat doi ani mai târziu cu premiul al doilea din secţiunea Cinéfondation, pentru filmul “La Puce”. În 2001, primul ei lungmetraj, “Clément”, în care a jucat rolul principal, a fost inclus în selecţia oficială a secţiunii Un Certain Regard. De atunci, a regizat mai multe filme, inclusiv pelicula “Elle s’en va” din 2014, în care rolul principal a fost jucat de Catherine Deneuve.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Selecţia oficială a festivalului va fi anunţată joi, la ora locală 11.00.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »