Luni începe primul festival al teatrelor maghiare la București!
https://www.ziarulmetropolis.ro/luni-incepe-primul-festival-al-teatrelor-maghiare-la-bucuresti/

Începutul lunii iunie aduce publicului bucureştean o serie de evenimente teatrale, potrivite unei largi audienţe, de la mic la mare, un festival inedit şi ambiţios care reuneşte cele mai bune spectacole a cinci teatre minoritare, de limbă maghiară, din România. Primul festival BukFeszt va fi organizat în perioada 6-12 iunie 2022 de către Asociaţia Uniunea Teatrelor Maghiare – MASZIN în parteneriat cu UNITER, şi găzduit de Teatrul Odeon şi de Opera Naţională Română din Capitală.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Şirul evenimentelor va fi deschis de superproducția Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Tragedia omului, al celebrului regizor Silviu Purcărete, unul dintre cei mai admirați creatori de teatru contemporani. Spectacolul, prezentat până acum la cele mai prestigioase festivaluri internaționale din ţară şi de peste hotare, deconstruiește şi recompune istoria umanității, de la Geneză până la un viitor (nici chiar atât de ) îndepărtat, distopic, folosind ca text de bază cea mai cunoscută poezie dramatică a literaturii maghiare de Madach Imre. Spectacolul marca Purcărete va fi prezentat pe scena mare a Operei Naţionale din Bucureşti, în 6 iunie 2022, de la ora 20.

În zilele care urmează publiculul din Capitală va avea şansa de a viziona încă opt spectacole, prezentate pe scenele Teatrului Odeon de trupele teatrelor de limba maghiară din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Toate spectacolele selectate în programul BukFeszt-ului sunt vectori de sens estetic ai direcţiilor artistice ale teatrelor de limba maghiară din ţară, o direcţie proaspătă, tânără, europeană, marcată de nume ale unor regizori precum Sardar Tagirovsky, Vladimir Anton, Gyorfi Csaba, Botos Balint, o generaţie relativ tânără de regizori şi coregrafi de la care putem aştepta în viitor la o amprentă accentuată pe paleta naţională şi internaţională teatrală.

Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei mici la trei spectacole de copii la Sala Studio a Teatrului Odeon. Toate cele trei spectacole oferite publicului tânăr prezintă teme şi poveşti bine cunoscute, dar montate în diferite stiluri ale teatrului de păpuşi şi de copii, de la marionete şi păpuşi uriașe, până la pantonimă.

Toate spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt traduse în limba română, iar spectacolul Tragedia omului este tradus şi în limba engleză.

Biletele se găsesc la agențiile de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Operei Naţionale din Bucureşti.

22
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Una dintre premierele toamnei de la Teatrul Nottara, „Mobilă și durere” este un spectacol ce merită văzut și revăzut pentru a înțelege mesajul tragic atent camuflat sub masca umorului lui Teodor Mazilu. Regizoarea Alice Barb nu se îndepărtează deloc de text, dar îl transpune în lumea contemporană.

22
/10
/13

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește, „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

22
/10
/13

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

21
/10
/13

Ediția din acest an a unui eveniment de amploare, Festivalul de Literatura Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.

20
/10
/13

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” revine în stagiunea 2013 – 2014 cu o serie de evenimente culturale muzicale programate să se desfăşoare atât în Bucureşti, cât şi în ţară.