LYSISTRATA, jucată de greci, pe scena TNB cu două reprezentaţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/lysistrata-jucata-de-greci-pe-scena-tnb-cu-doua-reprezentatii/

Vineri 27 aprilie şi vineri 4 mai 2018, de la ora 19.30, la Sala Studio a TNB, Trupa de teatru a Asociaţiei Culturale Greceşti din România – NOSTOS, în colaborare cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi sub egida Ambasadei Republicii Elene din Bucureşti prezintă LYSISTRATA de ARISTOFAN, în traducerea lui  Giannis Varveris.

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2018

Regia spectacolului este semnată de  Afroditi Ioannidou, coregrafia de Amalia Strinopoulou. Muzica: Pantelis Terezakis, Scenografia: Afroditi Ioannidou şi  Amalia Strinopoulou.

Afroditi Ioannidou, regizoarea spectacolului „Lysistrata” joacă rolul preotesei Lysimaha.

Afroditi Ioannidou a fost actriță a Teatrului de Stat din Grecia de Nord timp de 35 de ani. A jucat multe roluri principale, iar în ultimii ani s-a dedicat predării artei actorului și regiei. Colaborează cu Nostos încă de la fondarea sa. Prin cunoștințele și experiența ei, ea a condus cu succes echipa de teatru a Nostos având rezultate de excepție.

Principalele roluri ale piesei sunt interpretate de actori ai trupei de teatru Nostos care au jucat în toate spectacolele sale din ultimii trei ani.

NOSTOS s-a înfiinţat și își desfăşoară activitatea în București începând din anul 2015. În toată această perioadă a prezentat două piese la Teatrul Național din București, „Asediaţii liberi” de Dionysios Solomos și „Troienele” de Euripide. A participat la Festivalul Caleido cu lucrarea lui I. Kambanellis „Poveste fără nume” și acum prezintă „Lysistrata” de Aristofan.

Comedia fără vârstă  a lui Aristofan arată admirația și respectul scriitorului față de sexul feminin, în contrast cu percepția generală a societății vremii ce dorea ca femeia să se limiteze la gospodărie, căsnicie și îndatoririle materne. Prin personajul Lysistrata, Aristofan prezintă contrastele psihologiei feminine ce fac femeia atrăgătoare și eficientă. Este delicată și în același timp dinamică, supusă și revoltată, romantică și realistă, perspicace și pragmatică.

Înzestrată cu aceste trăsături, Lysistrata își dă seama cât de absurd este războiul. Prin urmare, ea născocește un mod inteligent de șantaj asupra bărbaților, pentru a-i forța să pună capăt războiului și să se întoarcă la casele și familiile lor. Îndeamnă femeile – ateniene şi spartane – la abstinență și le pune să jure că nu le vor mai ceda bărbaților decât după capitulare și după ce ei semnează pacea. Ce dilemă implacabilă pentru bărbați!…

Dar de neînvins este arma dragostei!

La finalul celor 75 de minute de spectacol veţi afla cum s-a pus capăt spinoasei situaţii.

Traducerea și supratitrarea în limba română sunt asigurate de Giorgos Papadopoulos.

Foto: LYSISTRATA – tnb.ro

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!