„Madama Butterfly” și „Baiadera”, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/madama-butterfly-si-baiadera-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Vă aşteptăm în această săptămână, în Sala Mare de spectacole, cu două titluri celebre din repertoriul actual. Spectacolul de operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini şi spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2021

Joi, 3 iunie, începând cu ora 18:30, Opera Națională București prezintă opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Puccini considera „Madama Butterfly” drept cea mai „tehnică” operă a sa, probabil datorită preocupării excesive de a-și modifica stilul componistic conform subiectului exotic. Este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezintă consecințele unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic când bărbatul se întoarce acasă cu o altă femeie. Cum nu poate suporta durerea și dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiției.

Duminică, 6 iunie, începând cu ora 18:30, Opera Națională București prezintă spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Creat în 1877 de către Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus și pe un libret al coregrafului realizat împreună cu Serghei Kudekov, povestea din „Baiadera” dezvoltă o temă romantică, ce a însemnat în istoria baletului trecerea de la epoca romantică la epoca clasică. Cadrul Vechii Indii era la modă în epocă. Petipa s-a inspirat din moda epocii, dar a folosit propria sa estetică. Dacă pentru alcătuirea libretului a pornit de la poemul epic „Shakuntala” scris de poetul indian Kalidasa, „Regatul umbrelor” pare să fi fost inspirat de ilustrațiile lui Gustav Dore la „Paradisul” lui Dante. Exotismul, ființele supranaturale precum silfidele, umbrele, nimfele, se bucurau de mare popularitate, satisfăcând gustul epocii pentru feminitate idealizată.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Pentru a ne bucura în siguranță de fiecare spectacol, reprezentațiile au fost adaptate, pentru a respecta normele oficiale în vigoare. Vă reamintim că purtarea măștii este obligatorie, se va respecta distanțarea socială, iar spectacolul nu are pauză. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentația, în baza biletului (fizic sau electronic). Pentru a participa la spectacolele Operei Naționale București vaccinarea și testarea nu sunt obligatorii.

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.