Maia Morgenstern, 55
https://www.ziarulmetropolis.ro/maia-morgenstern-53-la-multi-ani/

„Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel.” – Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2017

Venită pe lume într-o familie de intelectuali pasionaţi de teatru, Maia Morgenstern a început să îndrăgească scena încă din copilărie, visând în secret să devină balerină.

„Tu vrei să fii actriţă şi nu ai curajul să spui! , mi-a spus tata într-o zi. Am terminat liceul în 1980, am picat în primul an, dar am intrat, ca figurant, în locul colegului meu de atunci, Radu Mihăileanu, regizorul cunoscut de acum. Am început, într-un spectacol în idiş, Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, jucam rolul lui Puck.” – Maia Morgensternmaia morgenstern

A intrat apoi la Academia de Teatru şi Film, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

Dem Rădulescu era incredibil, era un geniu, făcea nişte conexiuni cu o viteză extraordinară. Nu aveam viteza lui şi gâfâiam rămânând în urmă. Erai complet nepregătit în faţa lui. Era un pedagog extrem de sever, dar foarte bun. Te-ai fi aşteptat să fie un râs continuu la orele lui, dar nu se întâmpla aşa. Să nu fi venit la ore, păi zvârlea odată catalogul… – Maia Morgenstern

Ce a urmat, se ştie: nenumărate roluri în teatru sau în filme precum Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Patul lui Procust sau Patimile lui Hristos.

A devenit directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în Romania şi a obţinut Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Franţa, 2012).

 

Foto: Maia Morgenstern – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.