Man.In.Fest 2015 – statuilor vivante și spectacole stradale pe străzile Clujului
https://www.ziarulmetropolis.ro/man-in-fest-2015-statuilor-vivante-si-spectacole-stradale-pe-strazile-clujului/

Statui vivante şi spectacole stradale din 9 ţări vor umple străzile Clujului între 22 şi 24 mai, la cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitaţii de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues şi fostul campion european al performance-urilor de acelaşi fel, Damian McKinnon.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Man.In.Fest 2015 / Locațiile evenimentelor vor fi Bulevardul Eroilor, Piața Matei Corvin și Muzeul de Artă, în timp ce trupele invitate vin din Spania, Germania, Olanda, Grecia, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Austria și România.

Spectacolele din acest an reunesc teme și abordări teatrale diverse, de la teatru de păpuși până la performance-uri cu teme sociale și politice. Cei de la Beeldje Living Statues vor prezenta la Cluj două spectacole de statui vivante interactive, bazate pe relația directă cu publicul, Sing along și Photographer and his assistant.

Spaniolii de la Totum Teatre aduc la Man.In.Fest spectacolul experimental Inevidenza, un show care s-a bucurat de un mare succes pe străzile Barcelonei, în timp ce grecii de la Experimental Theater of Thrace vor prezenta o producție puternic ancorată în situația social-politică actuală a Europei, Tea Time Europe.

De asemenea, publicul va putea vedea statui vivante spectaculoase, ca impunătoarea Devenir a portughezei Helena Reis sau pitoreștii Cossacks ai invitaților din Ucraina.Man.In.Fest 2015

Dincolo de evenimentul propriu-zis, ne propunem să creăm la Cluj o cultură a teatrului stradal și un centru de întâlnire pentru cei maivaloroși artiști de stradă din Europa. Reluăm și în acest an colaborări construite deja la edițiile trecute și ne bucură faptul că putem să vorbim deja despre o rețea internațională a festivalurilor de profil, printre care se numără și Man.In.Fest –  Ștefan Filip, directorul festivalului.

Festivalul din acest an va include și o competiție, în care publicul va putea să voteze performance-ul preferat, alături de juriu. Premiul cel mare va fi în valoare de 1500 de euro.

Man.In.Fest este unul dintre puţinele festivaluri de teatru stradal din România. Evenimentul a fost creat din dorinţa de a introduce în spaţiul teatral naţional creaţii contemporane de renume internaţional, care să familiarizeze publicul din România cu inovaţiile din domeniul artistic existente în afara ţării.

Programul complet al evenimentelor:

Vineri, 22.05

B-dul Eroilor, 16:00 – 19:00

Man.In.Fest 2015 Photographer and his assistant – Beeldje Living Statues (NL)

Cossacks (UA)

Devenir – Helena Reis (POR)

Granny Nadka – Ashton Ka (BG)

Stillman Theatre – Damien McKinnon (AUT)

Clod’o (DE)

18:00 – 21:00, Casa Matei Corvin

Cântăreții din Bremen – Teatrul Ciufulici (RO)

Varina – Helena Reiss & Samuel Buton (POR)

Golden – Philippe Rives (DE)

22:00, Muzeul de Artă

Tea Time Europe – proiecție video (r. Giorgos Zamboulakis)

Sâmbătă, 23.05

B-dul Eroilor, 16:00 – 19:00

Devenir – Helena Reis (POR)

Sing along – Beeldje Living Statues (NL)

Golden – Philippe Rives (DE), Clod’o (DE), Paper Men (UA)

18:00 – 21:00, Casa Matei Corvin

Granny Nadka – Ashton Ka (BG)Man.In.Fest 2015

Stillman Theatre – Damien McKinnon (AUT)

Inevidenza – Totum Teatre (ESP)

Varina – Helena Reiss & Samuel Buton (POR)

22:00, Muzeul de Artă

Tea Time Europe – proiecție video (r. Giorgos Zamboulakis)

Duminică, 24.05

B-dul Eroilor, 16:00 – 19:00

Stillman Theatre – Damien McKinnon (AUT)

Golden – Philippe Rives (DE)

Devenir – Helena Reis (POR), Granny Nadka – Ashton Ka (BG)

Varina – Helena Reiss & Samuel Buton (POR)

18:00 – 21:00, Casa Matei Corvin

Contrast (UA)

Sing along – Beeldje Living Statues (NL)

Clod’o (DE)

22:00, Muzeul de Artă

Tea Time Europe – spectacol (r. Giorgos Zamboulakis)

Foto: Man.In.Fest 2015 – facebook.com/maninfestcluj

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.