Marat Sade, teatru TV, de Ziua Franţei, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/marat-sade-teatru-tv-de-ziua-frantei-la-tvr-2/

Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, Casa de Producţie TVR a programat luni, 14 iulie, de la ora 19.10, la TVR 2, spectacolul cu piesa „Marat-Sade” de Peter Weiss.

Un articol de Petre Ivan|14 iulie 2014

Marat Sade este un spectacol despre Revoluţia Franceză, privită prin ochii unor „nebuni”. Însă Frunză adaugă şi tema Manipulării şi a teatralităţii unei lumi în schimbare: spectacolul Revoluţiei şi al cetăţenilor ei. Un teatru nou despre o lume veche. Un spectacol despre Revoluţie şi despre oameni „nebuni” care scriu Istoria.

Traducerea în limba română îi aparţine lui Gellu Naum, spectacol a fost pus în scenă de Victor Ioan Frunză, iar din distribuţie fac parte: Marius Bodochi (Marat), Gheorghe Nuţescu (Sade), Dorin Andone, Ligia Moga, Vasilica Stamatin, Ion Marian, Bíró Eszter, Miriam Cuibus, Viorica Mischilea, Mariana Cocora, Anda Chirpelean, Petre Băcioiu, Dan Leonard ş.a.

Marat Sade face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1993), a fost realizată în colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi a fost transpusă pentru televiziune de regizoarea Olimpia Arghir.

Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de spectacole pe scenele teatrelor din România, Ungaria, Franţa, Germania, Slovenia şi Cehia. Creaţiile sale au primit 58 de premii naţionale şi internaţionale, inclusiv premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Ordinul Maltez în Grad de Cavaler.

Piesa a fost reprezentată pentru prima oară la 29 aprilie 1964 la Schillertheater din Berlin, în direcţia de scenă a lui Konrad Swinarski şi muzica lui Hans de Martin Majewski.

Anul acesta se împlineşte o jumătate de secol de la premiera în limba engleză, pusă în scenă de Peter Brook în stagiunea „Teatrului Cruzimii” la Royal Shakespeare Company.

Foto cu Marat Sade – TVR

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.