Maraton cu filme europene pentru liceeni, la Cinema-edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/maraton-cu-filme-europene-pentru-liceeni-la-cinema-edu/

Începe Cinema-edu, ediţia a cincea. În perioada februarie-iunie, liceenii sunt invitaţi să participe gratuit la cel mai mare proiect de educaţie cinematografică şi socială din Romania. Până acum, peste 50 de licee din ţară s-au înscris în proiect.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2015

Cinema-edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări.

Anul acesta, filmele Cinema-edu au ca punct comun prietenia, maturizarea, descoperirea și formarea identității personale, teme abordate din diferite perspective în filmele : Vandal (r. Hélier Cisterne, 2013), Couleur de Peau : Miel / Culoarea pielii : Miere (r. Laurent Boileau, 2012) și La lengua de las mariposas / Limba Fluturilor (r. José Luis Cuerda, 1999), Phoenix (r. Christian Petzold, 2014), Ida (r. Pawel Pawlikowski, 2013), Bekas/În căutarea lui Superman (r. Karzan Kader, 2012), Macondo (r. Sudabeh Mortezai, 2014).

Astfel, liceenii vor avea ocazia să vizioneze o serie de filme lansate și premiate la mai multe festivaluri prestigioase din Europa și din lume (Berlin, Toronto, Dubai, ș.a.)

Primele două filme prezentate la Cinema Elvira Popescu sunt: Vandal, în care Cherif, un adolescent rebel, descoperă pasiunea pentru grafitti și ajunge să se cunoască prin intermediul acestei arte nonconformiste și Culoarea pielii: Miere, povestea biografică a lui Jung, unul dintre cei 200.000 de copii împrăștiați în întreaga lume în urma Războiului din Coreea, redată prin intermediul animației combinate cu imagini de arhivă.

La Institutul Cervantes vor avea loc proiecțiile filmului Limba fluturilor, unde liceenii sunt invitați să vadă lumea prin ochii lui Moncho, un băiețel aflat la vârsta primelor descoperiri în mijlocul tumultosului Război Civil din Spania.

Pentru mai multe informații despre filme, despre temele de discuție propuse și despre concepte de media literacy, elevii și profesorii participanți vor putea descărca ghidurile educative postate pe site-ul cinema-edu.ro.
Pentru primele evenimente, dezbaterile de la finalul proiecțiilor vor fi moderate de criticul de film, Florin Barbu.

INFO
Anul acesta Cinema-edu se desfășoară în următoarele localități : București, Timișoara, Piatra Neamț, Slatina, Corabia, Giugiu, Caracal, Moinești, Slobozia, Moreni, Târgoviște.

Pentru mai multe detalii și programări, profesorii de liceu sunt invitați să scrie pe adresa de mail [email protected] sau să contacteze telefonic organizatorii, la numărul 0723234006.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.