Maraton muzical, duminică, în Cişmigiu: 12 ore pe acorduri de harpe şi viori
https://www.ziarulmetropolis.ro/maraton-muzical-duminica-in-cismigiu-12-ore-pe-acorduri-de-harpe-si-viori/

Un maraton muzical va fi organizat duminică în Grădina Cişmigiu, parcul bucureştean urmând să răsune timp de 12 ore de acordurile harpelor, viorilor şi instrumentelor de percuţie, într-un eveniment ce va marca împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2014

Persoanele care îşi doresc să atingă o harpă sau un violoncel şi să-i „întâlnească” pe Figaro, Carmen, Aida şi Don Giovanni vor avea această posibilitate duminică, în parcul Cişmigiu, la evenimentul „Orele Muzicii”.

Vecin de peste jumătate de secol cu Universitatea Naţională de Muzică, Cişmigiul a fost adesea invadat de ecourile muzicale ale conservatorului şi generaţii de studenţi şi profesori au considerat acest parc o prelungire a acestei şcoli de muzică.

Astfel că, la 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Muzică, Cişmigiul îmbracă şi el haină de sărbătoare şi îi invită pe toţi cei care se vor afla duminică în cel mai vechi parc al Capitalei să ia parte la un adevărat maraton muzical. Timp de 12 ore, aleile parcului vor răsuna de acordurile harpelor, viorilor şi instrumentelor de percuţie, scrie Mediafax.

Semnalele cornilor vor anunţa, duminică, de la ora 09.00, începutul celor 12 ore de maraton muzical, dar şi o surpriză pentru toţi cei aflaţi în parc: la ora 10.00, personajele operei îşi vor face apariţia printre trecători, astfel încât toţi cei care vor dori să se fotografieze alături de Figaro, Carmen, Aida şi Don Giovanni vor putea face acest lucru în parcul Cişmigiu.

Cei mici vor avea şi ei parte de o zi specială duminică, în Cişmigiu, pentru că, de la ora 12.00, pot învăţa cum să interpreteze un personaj de operă. Copiii iubitori de muzică vor putea să arate tuturor care este marea lor pasiune, pentru că, după ce au participat la atelierul de mişcare scenică pot să-şi picteze pe faţă note muzicale.

Cei care au visat să fie în locul muzicienilor şi să atingă ei înşişi instrumentele muzicale vor avea această posibilitate prin intermediul proiectului „Try it yourself!”, o expoziţie interactivă de instrumente muzicale deschisă începând cu ora 13.00.

Muzica elevată a unui cvartet de coarde va răsuna pe aleile Cişmigiului începând cu ora 14.00, în timp ce lucrări clasice, suite şi dansuri româneşti, interpretate la celebrul instrument al Zeului Pan vor fi interpretate de clasa de nai coordonată de Dalila Cernătescu o oră mai tarziu, la 15.00.

Cele mai frumoase lucrări dedicate chitarei, de la Albeniz şi Gardell, la Rodriguez şi Paco de Lucia vor putea fi ascultate, de la ora 16.00, în Cişmigiu.

Pianul nu putea lipsi de la aniversarea muzicală a unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Universităţii de Muzică Bucureşti. Astfel încât, de la ora 17.00, un recital de pian îi va încânta pe bucureştenii aflaţi în Cişmigiu, iar la 18.00 clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian îi va invita pe melomani într-o călătorie pe urmele istoriei Micului Paris.
Ansamblul Violoncellissimo, coordonat de Marin Cazacu, le va oferi iubitorilor muzicii un recital inedit cu muzici de Astor Piazzolla, Tomaso Albinoni, W.A. Mozart şi David Popper începând cu ora 19.00, iar, de la 20.00, iubitorii operei şi operetei vor putea lua parte la adevărate spectacole în parcul Cişmigiu. Arii şi duete celebre din opere şi operete precum „Liliacul”, de J. Strauss, „Orfeu în infern” de J. Offenbach, „Carmen” de J.Bizet, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart şi „Turandot” de G. Puccini vor fi puse în scenă de studenţii Departamentului de Canto şi Artele Spectacolului al Universităţii de Muzică Bucureşti.

Spectacolul va fi încheiat de un concert de muzică electronică realizat de compozitorul Cătălin Creţu şi percuţionistul Dan Andrei Alexandru.

Sărbătorirea celor 150 de ani ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti va continua săptămâna viitoare cu spectacole şi lansări de carte, pe 17 octombrie, la sediul instituţiei şi, pe 18 octombrie, la Ateneul Român.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.