Marcel Iureș, premiu de excelență la festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-premiu-de-excelenta-la-festco/

Marcel Iureş a primit Premiul de excelenţă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, în cadrul galei desfăşurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul şi diploma i-au fost înmânate de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2017

„Îmi revine onoarea de a prezenta premiul de excelență. Este un actor unicat al teatrului românesc, este cel care ne-a arătat că de multe ori actorii români pot fi mai buni decât actorii americani. Este vorba de un actor care a înnobilat Teatrul de Comedie prin creația lui din Scrisoarea pierdută — Cațavencu. Radu Beligan, după ce a văzut ‘Scrisoarea…’ a spus: ‘Interpretare excepțională'”, a declarat George Mihăiță.

Spectacolul „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu și regie Radu Afrim, producție Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Tompa Miklos, a fost marele câștigător al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Comediei Românești.

În cadrul Galei festCO, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” a câștigat premiile pentru cea mai bună regie — Radu Afrim, premiul pentru cea mai bună scenografie — Irina Moscu (scenografie) și Andrei Cozlac (videomapping), premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună interpretare — echipa Teatrului Național Târgu Mureș, compania Tompa Miklos.

„Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, Scenariul şi regia: Radu Afrim

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a ridicat premiile pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună interpretare, în timp ce premiile pentru cea mai bună scenografie au fost ridicate de laureații Irina Moscu și Andrei Cozlac.

În secțiunea competitivă au fost prezente nouă spectacole, producții ale Teatrului Național „I. L.Caragiale”, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, selecția fiind realizată de criticul de teatru Alice Georgescu.

Câștigătorii celei de-a XI-a ediții a Concursului de comedie românească au fost anunțați de actrița Delia Nartea.

Premiul I a fost câștigat de Aurelian Bărbieru cu piesa „Diseară la șapte”, pe cel de-al doilea loc situându-se dramaturgul Radu F. Alexandru cu piesa „Viața la mica publicitate”. Cea de-a treia poziție a podiumului a fost ocupată, ex-aequo, de piesele „Inventar” de Andreea Radu și „Ultima dorință” de Cristina Cozma.

Juriul care a stabilit câștigătorii i-a avut în componență pe actrița Delia Nartea, regizorul Bobi Pricop și dramaturgul Adrian Lustig.

Câștigătorii celei de-a VIII-a ediții a concursului Comedia ține la TINEri au fost desemnați Maria Diana Hanganu pentru proiectul cu piesa „Magazinul de sinucideri” după Jean Teule, Irina Crăița Mândră pentru „Viața ori trei” de Yasmina Reza și Florin Liță pentru „Podul” de de Laurent van Vetel.

Foto: Marcel Iureș, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” – facebook

Citiţi şi:
19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.