Marcelo-S Cobzariu: „Joc cu credinţă, indiferent ce rol am”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcelo-s-cobzariu-joc-cu-credinta-indiferent-ce-rol-am/

De 20 de ani, Marcelo Cobzariu este actorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti unde poate fi văzut în spectacolele: „Butoiul cu pulbere” „Furtuna” „Revizorul” „Scrisoarea” „Vizita bătrânei doamne”. La Teatrul Metropolis joacă în comediile: “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Edvard Radzinski, în regia lui Mihai Constantin şi “Dator vândut”, în regia lui Dan Tudor.

Un articol de Monica Andrei|25 februarie 2016

Monica Andrei: O farsă despre o dragoste la prima scrisoare, cu o femeie, o muşcată şi trei escroci sentimentali. De ce crezi tu că trebuie să vină publicul să vadă spectacolul cu piesa “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Edvard Radzinski, în regia lui Mihai Constantin?

Marcelo-S Cobzariu: În primul rând pentru povestea în sine. Deşi este un text scris de ceva vreme, tema este actuală. Pe altă parte, este montată de Mihai Constantin, un actor prin venele căruia nu curge sânge, ci teatru. Ne-am cunoscut când am jucat împreună în “Revizorul” în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Naţional, spectacol care se joacă şi acum. Comedia trebuie văzută şi pentru actorii din distribuţie: Irina Movilă, Răzvan Vasilescu/Ionel Mihăilescu, Gheorghe Ifrim, Gabriel Spahiu. Sunt actori cu care m-am intersectat de-a lungul timpului în diverse proiecte din teatru, film, televiziune. De această dată jucăm pe scena din sala nouă o Teatrului “Metropolis”, loc în care mă simt foarte bine. Cu George Ivaşcu, de asemenea, am jucat de-a lungul timpului, pe care-l felicit pentru munca extraordinară pe care o depune în slujba teatrului. Tot în acest teatru mai joc în spectacolul cu piesa “Dator vândut”, în regia lui Dan Tudor, o comedie unde îi am parteneri pe Eugen Cristea, Marius Gâlea, Dragoş Ionescu, Anca Ţurcaşiu, Adela Popescu, oameni dragi mie, cu care am mai colaborat.

De ce crezi că te-au distribuit regizorii în aceste roluri?

Părerea mea este că m-au distribuit pentru că a fost nevoie de mine, în acel moment pentru acel rol. Mi-am respectat întotdeauna personajele, am încercat să le înţeleg şi să le dau viaţă.

Pe cine respecţi în teatru?

În primul rând trebuie să te respecţi pe tine făcându-ţi meseria cu credinţă. Te respecţi pe tine îl respecţi pe celălalt. Trebuie să-ţi respecţi colegii, să-ţi faci meseria cât mai bine. Jucând cu credinţă indiferent ce rol ai, publicul va merge cu tine, te va iubi şi te va respecta. Făcând acest lucru vei da dovadă de respect faţă de publicul tău căruia îi este închinată de fapt, toată munca noastră.

Când intri în scenă simţi când publicul nu este cu tine?

Nu este vorba de a fi cu tine ci de a fi cu personajul interpretat de tine. Pentru două ore publicul intră în povestea propriu-zisă, devine el personaj, este “furat” de poveste şi atunci participă, se implică. Este important ca tu să-i transmiţi energia, intenţia, ce vrei să faci acolo, în rolul tău. În spectacolul cu piesa “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” joc trei roluri. Este important să se schimbe ceva în tine cu fiecare personaj în parte.

Mihai Constantin semnează regia spectacolului. Cum aţi lucrat?

Excepţional. Am învăţat enorm din istoria de culise a spectacolului. E calm, relaxat, deschis, comunicativ. Ştie cum să lucreze cu actorul, să-l introducă în atmosferă, să-l ducă spre personaj. Are o manieră interesantă de a-ţi spune unde este bine şi unde ai greşit, unde nu merge. Este actor, joacă în marile teatre bucureştene, face regie, este şi profesor, are clase de studenţi. Extrem de talentat.

În final, Aelita rămâne cu muşcata ei nu cu un bărbat. De ce? 

Este vorba despre proiecţiile imaginare pe care le face, de idealul masculin pe care îl are şi nu coincide cu ce oferă realitatea. Rămâne prizoniera viselor ei. Monologul din final al Irinei Movilă spune totul despre viaţă şi dragoste. Iată, încă un motiv pentru care merită văzut spectacolul!

 
FOTO: Simion Buia

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

11
/05
/17

Profitând de lansarea în limba română a romanului „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (ed. Humanitas, 2017), de Care Santos și Francesc Miralles, am provocat-o pe celebra scriitoare catalană la un exercițiu de rememorare a traseului său – de la primul concurs literar câștigat, pe când era elevă, la cum arată o zi obișnuită pentru ea acum, ca autoare a unor cărți traduse în peste 20 de limbi.