Mare minune… – Cele mai frumoase colinde româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/mare-minune-cele-mai-frumoase-colinde-romanesti/

Unul dintre darurile pregătite de Radio România pentru public anul acesta, de Crăciun, este albumul „Mare minune…” ediţia a II-a, cuprinzând cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti interpretate de Corul Academic Radio.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2013

Unul dintre darurile pregătite de Radio România pentru public anul acesta, de Crăciun, este albumul „Mare minune…“ ediţia a II-a, cuprinzând cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti interpretate de Corul Academic Radio.

Lansarea albumului va avea loc la Sala Radio, miercuri, 18 decembrie 2013, de ora 19.40, în pauza concertului de stagiune, cu participarea extraordinară a lui Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio.

De ce „Mare minune”? Pentru că, pe lângă minunea Naşterii Domnului, în iureşul contemporan colindele reuşesc, aproape miraculos, să retrezească în noi acele calităţi care ne afirmă umanitatea, să spargă barierele indiferenţei şi să ne reunească în comunitate, prin comuniune.

Colindele sunt cântări care „ţintesc direct către acea latură spirituală pe care o asociem generozităţii şi credinţei în iubirea aproapelui. Auzul nostru interior ne conduce către sonorităţile ample spre care mesajul acestor colinde ţinteşte de fapt. Corul Academic Radio reîntrupează sonor prin ele, aceste profunde vibraţii în perfecţiunea şi măreţia lor”, după cum subliniază muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, producător executiv al CD-ului, în broşura însoţitoare.

Mare minuneC

Corul Academic Radio interpretând colinde de pe albumul „Mare minune…“

În această a doua ediţie, albumul „Mare minune…“ valorifică înregistrări de referinţă din Arhivele Radio România, remasterizate şi prezentate într-o formulă grafică înnoită şi adaptată spiritului muzicii. Astfel, putem asculta şi reasculta O, ce veste minunată, Astăzi s-a născut Hristos, Iată vin colindători, La Vitleem colo-n jos, Moş Crăciun…

Corul Academic Radio se prezintă azi ca unul din cele mai apreciate ansambluri corale din ţară. Activitatea artistică a acestui ansamblu a început în anul 1940, bucurându-se de îndrumarea dirijorilor Ion Croitoru, Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Emanuel Elenescu, Constantin Petrovici, Alexandru Şumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraş, actualmente Dan Mihai Goia fiind cel care asigură pregătirea ansamblului.

Participarea Corului Academic Radio în cadrul Festivalului internaţional George Enescu a prilejuit colaborarea cu dirijorii Valery Gergiev, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta.

INFO

AlbumulMare minune…”, disponibil în marile librării din ţară, poate fi achiziţionat la preţul de producţie  de 15 lei, numai la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul editurii.

Foto cu afişul Corului Academic Radio Mare minune  – Radio România

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu