Marea Finală a Concursului Humanitas în licee ediția a XI-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/marea-finala-a-concursului-humanitas-in-licee-editia-a-xi-a/

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediţiei a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferinţe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul şi premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajaţi din sală cele trei echipe sau să urmăriţi transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas şi Concursul Humanitas în licee.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2022

După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, trei colegii au ajuns în marea finală a Concursului Humanitas în licee: Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov, Colegiul Național „Mihai Viteazul” București și Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu. Au fost cele mai bune echipe din 36 de licee participante la ediția 2021-2022, din 11 oraşe.

Vă prezentăm echipele:

Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov: Darius Chițu, Andreea-Alexia Panti, Nicoleta-Sabina Toma, Victor Nicolas Voinescu, Teodora Tătaru. Profesoare coordonatoare: Rodica-Ana Deaconescu și Alina Laura Clinciu

Colegiul Național „Mihai Viteazul” București: Denisa Costache, Rareș Iosifescu, David Lungu. Profesori coordonatori: Steliana Brădescu, Gabriel Georgescu

Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu: Karina Elena Bogdan, Gabriela Teodora Crișan, Teodora Gabriela Morar. Profesor coordonator: Ioan Adrian Neamțu

Întrebările pe care le vor primi cele trei echipe au fost concepute de scriitoarea Ioana Pârvulescu, urmărind cele mai importate evenimente, concepte și personalități care pot fi reținute citind Jurnalul scris de Mihail Sebastian între anii 1935 și 1944, volum publicat la Editura Humanitas, pe care echipele l-au avut în bibliografie.

Elevii finalişti şi spectatorii se vor bucura de frumuseţea întrebărilor-poveste, de tipul Cine sunt?, Ce sunt?. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii și recompun din scurte informații aranjate într-o poveste, persoane, evenimente sau concepte relevante din volum. Un răspuns primit după citirea acestei prime părți este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai directe și mai evidente, indiciile din a doua parte a întrebării aduc un singur punct.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Concursului Humanitas în licee s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2021-2022 şi a avut trei etape de calificare în marea finală. Pentru prima etapă, întrebările au plecat de la volumul Scrisori din exil. Corespondență inedită de Matei Călinescu și Ion Vianu, iar întrebările au fost create de scriitoarea Tatiana Niculescu; pentru a doua etapă, întrebările au fost concepute de profesorul de neuroștiințe Alexandru Babeș, pornind de la volumul său Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers; pentru cea de-a treia, autorul întrebărilor a fost scriitorul și jurnalistul Marian Voicu, pentru cartea sa Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?