Marele Premiu BIEFF merge în Coreea de Sud
https://www.ziarulmetropolis.ro/marele-premiu-bieff-merge-in-coreea-de-sud/

Filmul coreean „489 Years”, de Hayoun Kwon, a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF, desfăşurat la Cinema Muzeul Țăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2017

Combinând animația 2D și 3D cu elemente de documentar, „489 Years” este o experiență imersivă în teritoriul de la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, într-o zonă numita DMZ.

(…) În locul utilizării tehnicilor de animație 3D pentru construirea unei realități alternative, creativitatea lui Kwon deschide un spațiu virtual, un teritoriu ‘real’ și fantastic în același timp, care introduce spectatorul într-o zonă interzisă. Prin crearea de imagini generate pe computer ca posibile extensii ale materialului documentar, „489 Years” este o reflecție contemporană puternică asupra naturii imaginii și despre noile frontiere ale narațiunii și ale imaginației. –  motivația juriului BIEFF

Marele premiu — în valoare de 3.000 de euro — a fost oferit de Institutul Cultural Român.

Premiul pentru Cel mai bun regizor i-a fost oferit lui Diogo Costa Amarante, pentru pelicula „Small Town”.

Cu un montaj poetic și narativ și un format ce depășește granițele cinemascopice, Diogo Costa Amarante abordează cu îndrăzneală problematica morții și a conștientizării ei, privind în interiorul unei relații mamă-fiu. Construind un echilibru fragil între considerația filozofică și emoționalizarea reținută, artistul lasă loc liber propriei sale imagistici și percepții. –  motivația membrilor juriului.

Luiza Pârvu si Toma Peiu

Luiza Pârvu si Toma Peiu

Pelicula „Summer”, o coproducție Franța-Belgia, în regia lui Ronny Trocker, a primit distincția pentru Cel mai bun concept vizual.

Premiul pentru Cel mai bun regizor român a fost câștigat de Luiza Pârvu și Toma Peiu, pentru filmul „Sisyphus 2.0”, o parabolă grecească, iar Mențiunea specială a juriului a revenit filmului „A Brief History of Princess X”, o coproducție Portugalia — Franța — Marea Britanie, de Gabriel Abrantes, un film „care aduce laolaltă două personaje importante: Constantin Brâncuși și prințesa Marie Bonaparte”.

Premiul publicului a fost câștigat de două filme „Peep Show”, de Rino Stefano Tagliafierro, și „I Made You I Kill You”, de Alex Bădeliță.

Foto: BIEFF, 489 Years, Luiza Pârvu si Toma Peiu – bieff.ro

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.