Marele premiu Timishort 2016 a plecat în Filipine
https://www.ziarulmetropolis.ro/marele-premiu-timishort-2016-a-plecat-in-filipine/

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violenţa şi prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câştigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2016

“Am ales acest film pentru modul visceral și authentic în care regizorul Carlo Francisco Manatad alege să un univers feminin într-un limbaj cinematografic aparte”- aceasta a fost motivația juriului international format din regizorul maghiar Balázs Juszt, regizoarea italiană Grazia Tricarico și Carlos Ramos, directorul Festivalului de Film „IndieLisbao”.

Juriul competiției internaționale a ales să ofere și două mențiuni special filmelor – “Il Silenzio” din Italia și “Con Todas Nuestras Camaras”, o coproducție Ungaria-Spania.

Competiția internațională a însumat 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China și Polonia.Timishort 2016

Competitția Națională, jurizată de Szymon Stemplewski, directorul artistic al Festivalului „ShortWaves” din Poznań, Octav Chelaru, câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015 și Olga Török, actriță de teatru și film a ales câștigător scurtmetrajul “Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, „pentru precizia regiei și abilitatea de a induce o stare de deplinătate, unde moartea nu lasă loc pentru niciun comentariu”.

Mențiunea specială a juriului a fost câștigată de Vlad Buzăianu, regizorul scurtmetrajului “Vise de vânzare”, “pentru încercarea de a găsi noi mijloace de exprimare în cinema, într-o lume în care oamenii încep să renunțe la vise”. Pentru aceste premii au concurat 11 scurtmetraje.

Videorama, secțiunea dedicată filmului experimental, a avut drept câștigător un film din Germania, “Craving for narrative”, “pentru ritmul impresionant, energia proaspătă, combinarea inteligentă a poveștilor personale cu analiza culturală, claritatea fluxului constiinței și umorul inteligent”. Mențiunea specială a juriului a plecat în Brazilia, pentru filmul “Confidente”. Secțiunea Videorama a cuprins în acest an 9 scurtmetraje.

Pentru prima dată în istoria festivalului, secțiunea Timikids, dedicată copiilor, a fost una competițională. S-au oferit două premii, pe categorii de vârstă: La categoria 7-11 ani publicul a ales “The short story of a fox and a mouse”, o animație franceză , Premiul secțiunii 12-14 ani a plecat to în franța, pentru scurtmetrajul “Miel Bleu”.

Foto: Timishort 2016 – Crisitan Văduva

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.