Marga: ICR va înfiinţa o fundaţie pentru atragerea de resurse financiare pentru autorii români
https://www.ziarulmetropolis.ro/marga-icr-va-infiinta-o-fundatie-pentru-atragerea-de-resurse-financiare-pentru-autorii-romani/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana de la Arad, că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare „în favoarea creatorilor, autorilor români”. Andrei Marga a declarat că, odată cu deschiderea filialei Banat-Crişana, se lansează pregătirile pentru […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana de la Arad, că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare „în favoarea creatorilor, autorilor români”.

Andrei Marga a declarat că, odată cu deschiderea filialei Banat-Crişana, se lansează pregătirile pentru înfiinţarea Fundaţiei pentru Cultura Română.

„Se ştie prea bine din istorie că momentul de mare succes al susţinerii oficiale a culturii române a fost în timpul existenţei fundaţiilor regale. Sfârşitul anilor ’30 a fost, sub aspect economic, o epocă foarte productivă, dar a fost şi epoca afirmării fundaţiilor regale, care au însemnat o susţinere financiară a culturii”, a spus Marga.

Preşedintele ICR a declarat că prin intermediul fundaţiei „se vor colecta resurse, contribuţii, donaţii în favoarea creatorilor, autorilor români”.

Fundaţia va miza atât pe contribuţii de la stat, cât şi de la agenţii economici sau populaţie.

Referitor la filialele regionale, Marga a spus că şi acestea vor trebui să atragă fonduri prin care să-şi susţină programele, ele urmând să contribuie la descentralizarea activităţilor culturale, care „din 2004 au rămas fatalmente centralizate”.

Preşedintele ICR Banat-Crişana, scriitorul arădean Gheorghe Schwartz, a declarat că „primul mare proiect” pe care îl are este organizarea unui colocviu al traducătorilor de limbă română din ţările în care există comunităţi de români, pentru ca aceştia să fie implicaţi în traducerea unor lucrări ale autorilor români, care ar fi astfel promovate în plan internaţional.

Sediul filialei Banat-Crişana a ICR se află în clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Potrivit lui Schwartz, primele angajări se vor face după aprobarea unui buget, iar fiecare judeţ din regiune va avea un referent.

Angajările se vor face în baza unor concursuri. Pentru definitivarea pe posturi, directorul, Gheorghe Schwartz, şi directorul adjunct, Lucian Alexiu, vor participa, de asemenea, la concursuri.

 

Sursa: Mediafax

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.