Margelatu, la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/margelatu-la-duminica-filmului-romanesc/

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” regizorului Gheorghe Vitanidis, programând difuzarea celor două filme din seria „Margelatu“ care îi poartă semnătura. Este vorba de: „Masca de argint”, de la ora 14.10 şi „Colierul de turcoaze”, de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2014

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” regizorului Gheorghe Vitanidis, programând difuzarea celor două filme din seria „Margelatu“ care îi poartă semnătura. Este vorba de: „Masca de argint”, de la ora 14.10 şi „Colierul de turcoaze”, de la ora 20.10.

Seria „Mărgelatu”, în care rolul eroului principal este interpretat de Florin Piersic, a debutat în 1980 cu „Drumul Oaselor” şi a continuat cu „Trandafirul Galben” şi „Misterele Bucureştilor”, toate trei în regia lui Doru Năstase.

Ciclul a fost continuat de cele două producţii semnate de Gheorghe Vitanidis şi s-a încheiat, în 1987 cu „Totul se plăteşte”, în regia lui Mircea Moldovan.

Astăzi, de la ora 14.10, este programat filmul de aventuri Masca de argint – (din 1985), cu: Florin Piersic şi Marga Barbu în rolurile principale.

Masca de argint

Bancherul Troianoff, o persoană darnică şi totodată suspectă, oferă un banchet fastuos, la care doamnele primesc cadouri şi bijuterii costisitoare. În timpul banchetului, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni.

Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu, poartă o mască de argint pe faţă şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui.

Colierul de turcoaze

De la ora 20.10 este programat Colierul de turcoaze – filmul în care Mărgelatu primeşte sarcina de a aplana un conflict care risca să degenereze într-un mare scandal diplomatic.

Acţiunea se petrece în Muntenia, unde împuternicitul băncilor vieneze şi fiica acestuia sunt răpiţi, iar domnitorul Bibescu, pentru a evita un scandal diplomatic, promite că-i va salva în şapte zile.

Mărgelatu şi prietenul său Buză de Iepure trebuie să îi găsească pe răpitori şi să lămurească întreaga poveste. Ei reuşesc să reconstituie traseul prizonierilor şi, la final, să descopere locul unde ei erau ţinuţi, călăuziţi de mărgelele de peruzea pe care fata bancherului le-a lăsat în urmă.

Foto cu Margelatu şi Duminica filmului românesc – Cinemagia

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.