Mari filme ale celebrului Nou Val ceh, la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-filme-ale-celebrului-nou-val-ceh-la-ceau-cinema/

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2017

După ce în 2016 a omagiat cinematografia poloneză, Ceau, Cinema! le propune în acest an spectatorilor patru dintre cele mai importante filme realizate de mari regizori ai Noului Val care a apărut în Cehoslovacia în anii `60 şi care a devenit cunoscut în întreaga lume.

Retrospectiva este organizată cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.

În „Margaretele” (1966), realizat de celebra regizoare Vera Chytilová, două tinere încearcă să înţeleagă sensul lumii şi al vieţii lor, prin cele mai extravagante mijloace.

Filmul a fost descris de critică drept „una dintre cele mai uimitoare realizări stilistice şi psihedelice ale anilor `60” şi posibil „cel mai radical film al deceniului, atât ideologic, cât şi formal”.

Balul pompierilor - Milos Forman

Balul pompierilor – Milos Forman

La fix 50 de ani de la premieră, Ceau, Cinema! propune o proiecţie aniversară a filmului clasic „Balul pompierilor”, ultima realizare a lui Miloš Forman înainte de a părăsi Cehoslovacia pentru Statele Unite.

Locuitorii unui orăşel iau parte la o mare petrecere în cinstea unui fost şef al departamentului local de pompieri, însă lucrurile scapă de sub control. Devenit un mare succes de public şi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, „Balul pompierilor” este o savuroasă comedie neagră, care a fost văzută ca o alegorie antitotalitară.

Margarete - Vera Chytilova

Margarete – Vera Chytilova

Un alt autor emblematic al Noului Val ceh omagiat la Ceau, Cinema! este Jan Němec, care s-a stins în 2016. Unul din cele mai cunoscute filme ale sale, interzis de regimul comunist, dar selectat la Festivalul de la Cannes, „Despre ospăţ şi oaspeţi” (1966) este o satiră politică nemiloasă despre conformism şi relaţiile de putere.

Câţiva bărbaţi şi femei ieşiţi la un picnic sunt acostaţi într-o pădure de un grup de străini condus de un lider agresiv, iar apoi iau cu toţii parte la un ospăţ, însă atmosfera devine tot mai neliniştitoare.

Dintr-o astfel de retrospectivă nu putea să lipsească celebrul regizor Jirí Menzel. Ceau, Cinema! va aduce unul dintre cele mai savuroase filme ale sale, „Sătucul meu drag” (1985), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

O comedie burlescă despre viaţa de zi cu zi a locuitorilor dintr-un sat ce are în centru un cuplu de prieteni care aminteşte de Stan şi Bran.

Pentru această a patra ediţie, Ceau, Cinema! a lansat o companie de strângere de fonduri (crowdfunding) pe platforma www.crestemidei.ro/CeauCinema2017, cu scopul precis de a aduce mai mulţi invitaţi de marcă la Timişoara, prin susţinerea publicului.

CeauCinema4-Cu ochii in patru

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Foto: Ceau, Cinema! – facebook

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.