„Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație”, lansare de carte, la teatrul „Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-sa-actorul-exercitii-de-admiratie-lansare-de-carte-la-teatrul-metropolis/

Teatrul Metropolis si Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărţii „Măria Sa Actorul. Exerciţii de admiraţie” de Eugen Comarnescu, ediţie alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2018

Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” conține portrete ale unor mari actori care au sfințit cu talentul lor scena teatrului românesc, precum și cronici dramatice ale unor spectacole de referință.

De menționat că textele care se referă la scriitori italieni au și versiuni în limba italiană.

Cartea lui Eugen Comarnescu este o lucrare monumentală, care conţine 100 cronici dramatice despre spectacole şi mari actori ai scenei româneşti din perioada 2001-2006, distribuite în mai multe capitole: „Portrete”, „Cronici de teatru”, „Miscellanea”, „Aniversări”, „Cartea de teatru”, „In memoriam”.

La acestea se adaugă încă două cronici redactate atât în limba română, cât şi în limba italiană: „Puterea de seducţie a actorului/Il potere di seduzione dell’attore” şi „Actorii – aceste multiplicate măşti ale teatrului/ Attori queste multiple maschere del teatro.”

Fiecare titlu are şi un subtitlu reprezentativ pentru esenţa actorului sau a spectacolului prezentat: „George Vasiliu Birlic – un geniu al comediei”; „Radu Beligan – o eternă tinereţe spirituală”, „Ion Lucian – un artist ce nu cunoaşte sentimentul înfrângerii”; „Carmen Stănescu – explozie de vitalitate, farmec şi graţie”, „Rodica Tapalagă – un talent exploziv”, „Claudiu Bleonţ – un învingător” etc.

Gheorghe Dinică

Valoarea grafică şi documentară a cărţii este sporită şi de numărul mare de fotografii ale actorilor sau care înfăţişează afişe şi scene din timpul spectacolului, dispuse în pagină după o tehnică a diversităţii.

Fragmente din carte:

„În toate rolurile sale, DINICĂ a ştiut să treacă, după cum îi cerea personajul, de la sarcasm la ironie fină, de la luciditate la ferocitate, creând portrete care te urmăresc multă vreme după căderea cortinei.” (p.47)

„În cariera sa bucureşteană de câteva decenii, MIHAI FOTINO a ilustrat cum nu se poate mai convingător ceea ce aş numi discreţia comediei. Înzestrat până în vârful unghiilor cu har comic, el n-a trecut niciodată graniţa spre umorul gros, ci cel mult spre caricatura rafinată, în linii suple, ca în desenele lui Silvan.” (p.65)

„Atâta patos pune TAMARA BUCIUCEANU BOTEZ în acest dans, atâta forţă vitală, de parcă ar şti că este cântecul de lebădă al personajului.” (p. 71)

Foto: „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” – facebook

07
/01
/19

Cartea „Între prieteni“ (traducere din limba ebraică de Marlena Braeșter) a apărut la editura Humanitas fiction în anul 2013. Amos Oz a murit la Tel Aviv pe 28 decembrie 2018.

23
/12
/18

Romanele din seria Fantasy „Pisicile războinice”, semnată de Erin Hunter, s-au situat și anul acesta pe primul loc în preferințele publicului. Cele mai vândute titluri din portofoliul Grupulului Editorial ALL fac parte din domenii variate, de la literatură la dezvoltare personală și medicină.

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.