Mariana Nicolesco prezintă liedul românesc la Televiziunea Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-prezint%c4%83-liedul-rom%c3%a2nesc-la-televiziunea-na%c8%9bional%c4%83/

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, şi care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2019

Manifestarea a reunit ilustre personalităţi ale muzicii ca şi nenumărate tinere talente dedicate artei liedului, care s-au întrecut şi în acest an, câştigătorii Competiţiei strălucind în Gala Laureaţilor.

„Sunt fericită să mă gândesc că la discursul meu dintotdeauna – spune Mariana Nicolesco – despre caracterul sacru al muzicii, al cântului, al vocii umane, au vibrat şi răspund cu entuziasm atâtea talente din tinerele generaţii de artişti lirici.

Răspunsul lor la chemarea mea de-a aduce în prim-planul conştiinţei naţionale liedul românesc a fost extraordinar, revelându-ne frumuseţi neştiute. Asta, totodată, purtându-i pe fiecare dintre tinerii mei prieteni spre culmile măiestriei artistice prin rigorile stilistice ale liedului. Ne-au dovedit-o cu brio în Recitalul pe care ni l-au oferit pe tema pasionantă, abordată pentru prima dată, De la Lied la Aria de Operă, punând în lumină sursele de inspiraţie populară metamorfozate de compozitorii români şi străini în arii de operă.

Perspectivă absolut nouă, aceasta se înscrie de altfel în şirul evenimentelor consacrate de noi liedului românesc în context european, reliefând afinităţile şi particularităţile acestuia în raport cu liedul german, francez (la chanson), italian (la canzone), maghiar sau rus.

O încununare a acestor împliniri artistice a constituit-o Recitalul Extraordinar prezentat în Aula Palatului Cantacuzino cu un an în urmă sub titlul Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri.

Succesul liedurilor lui George Enescu interpretate ca bisuri în Recitalurile mele în marile săli de concert ale lumii, m-a încurajat, aşa cum am mai spus, să întreprind o vastă cercetare, reunind – pe cât ne-a stat în putinţă – cel mai mare număr de lieduri enesciene, prezentându-le în ţară şi apoi, în mod triumfal, în premieră absolută la Expoziţia Universală de la Aichi în Japonia, la Tokio şi Nagoya, la Praga, Roma, Paris şi New York, în Anul Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO.

Nepreţuite s-au dovedit a fi și în acest an, în studiul patrimoniului naţionall învăţăturile pe care ni le-au împărtăşit eminenți compozitori și muzicologi care ne-au îmbogăţit orizonturile cunoaşterii vorbindu-ne despre Liedul românesc – Comoară a două secole

Şi – continuă Mariana Nicolesco – ţin să felicit din inimă tinerele talente care s-au dăruit interpretării capodoperelor liedului pe care-mi place să-l numesc toată muzica în miniatură”.

Duminică 8 decembrie la TVR3 și TVR Internațional, orele 17 cu reluare la ora 1

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.