Marii disparuti ai anului 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/marii-disparuti-ai-anului-2013/

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

Un articol de Petre Ivan|27 decembrie 2013

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013, din străinătate, informează Mediafax.

Marii disparuti ai anului 2013 / Cinema

19 februarie – Regizorul sud-corean Park Chul-soo, renumit pentru filmele sale cu conţinut sexual explicit, a murit la vârsta de 64 de ani, în urma unui accident de automobil.

7 martie – Regizorul italian Damiano Damiani, cunoscut pentru filmele sale despre mafia, printer care și „Caracatiţa/ La piovra”, a murit la vârsta de 90 de ani.

8 aprilie – Actriţa spaniolă Sara Montiel, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 85 de ani. Protagonistă a peste 60 de filme şi autoare a numeroase albume, cu hituri precum „Fumando espero” şi „Bésame mucho”, Montiel a fost un simbol sexual şi artistic al culturii spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.

19 iunie – Actorul american James Gandolfini, celebru pentru rolul Tony Soprano din serialul HBO „Clanul Soprano”, a decedat la vârsta de 51 de ani. James Gandolfini a mai jucat în filme precum „Iubire adevărată/ True Romance” (1993), „Familie în stil italian/ Italian Movie” (1993), „Un mafiot la Hollywood/ Get Shorty” (1995), „12 oameni furioşi/ 12 angry men” (1997), „Mexicanul/ The Mexican” (2001), „Toţi oamenii regelui/ All the king’s men” (2006), „Ucide-i cu tandreţe/ Killing them softly” (2012).

Marii disparuti ai anului 2013

1 octombrie – Actorul italian Giuliano Gemma, devenit celebru pentru rolurile sale din numeroase filme western italiene, denumite „western spaghetti”, a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unui accident de automobil.

7 octombrie – Regizorul francez Patrice Chéreau, un maestru al scenei europene de peste 40 de ani, a murit la vârsta de 68 de ani. În cinema, a regizat 18 lungmetraje, dintre care se remarcă spectaculosul „La Reine Margot” (1994), premiat la Cannes, unde a prezidat juriul festivalului în 2003, dar şi „Intimité”, film recompensat cu Ursul de Aur la Berlin în 2001.

30 noiembrie – Actorul american Paul Walker, cunoscut pentru rolurile sale din franciza „Furios şi iute/ The Fast and The Furious”, a murit într-un accident de automobil, la vârsta de 40 de ani.

14 decembrie – Actorul Peter O’Toole, nominalizat de opt ori la premiile Oscar, a murit la vârsta de 81 de ani. Actorul irlandez a câştigat patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

Marii disparuti ai anului 2013 / Muzică, Dans

28 februarie – Compozitorul italian Armando Trovajoli, numit şi „vocea Romei”, care a scris muzica pentru aproape 300 de filme, printre care celebrul „Parfum de femeie”, a murit la vârsta de 95 de ani.

7 martie – Peter Banks, membru fondator al trupei britanice de rock progresiv Yes şi chitarist în formula originală a acestui grup, a murit la vârsta de 65 de ani.

29 martie – Cantautorul şi compozitorul Enzo Jannacci, considerat un pionier al rockului italian, a murit din cauza unui cancer, la Milano, la vârsta de 77 de ani.

26 aprilie – Cântăreţul George Jones, o legendă a muzicii country americane, a murit la vârsta de 81 de ani.

23 mai – Cântăreţul francez de origine greacă Georges Moustaki, autorul unor piese celebre interpretate de Edith Piaf, Yves Montand şi Pia Colombo, precum „Milord” şi „Le Métèque”, a murit la vârsta de 79 de ani.

10 iulie – André Verchuren, supranumit „regele acordeonului”, care a făcut să danseze milioane de francezi pe ritmurile instrumentului său, timp de peste 50 de ani, a murit la vârsta de 92 de ani, informează Mediafax.

5 august – Pianistul de jazz şi producătorul muzical George Duke, cunoscut ca pionier al jazzului fusion şi pentru colaborările sale cu rockerul Frank Zappa, a murit la vârsta de 67 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

26 octombrie – Legendarul artist Lou Reed, solist al trupei Velvet Underground între anii 1960 şi 1970, a murit la vârsta de 71 de ani.

19 decembrie – Chitaristul de blues Eric Davis, în vârstă de 41 de ani, a fost împuşcat mortal în oraşul american Chicago.

23 decembrie – Yusef Lateef, o legendă a muzicii jazz, a decedat, la vârsta de 93 de ani, la domiciliul său din Shutesbury, Massachusets, în urma unui cancer de prostată.

Marii disparuti ai anului 2013 / Teatru, Literatură

10 ianuarie – Scriitorul american Evan S. Connell, nominalizat la premiul Man Booker International în 2009, a murit la vârsta de 88 de ani.

21 martie – Scriitorul şi poetul nigerian Chinua Achebe, supranumit „bunicul literaturii africane” moderne, a murit la vârsta de 82 de ani.

3 aprilie – Scriitoarea şi scenarista Ruth Prawer Jhabvala, singura persoană din lume recompensată atât cu premiul Oscar pentru scenariu, cât şi cu prestigiosul premiu literar Booker, a murit la vârsta de 85 de ani.

30 august – Poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1995, a murit la vârsta de 74 de ani.

23 septembrie – Antonio Ramos Rosa, considerat una dintre cele mai mari personalităţi ale poeziei portugheze contemporane, a murit la la vârsta de 88 ani.

12 octombrie – Scriitorul american Oscar Hijuelos, primul autor de origine cubaneză recompensat cu premiul Pulitzer – pentru romanul „The Mambo Kings Play Songs of Love” -, a murit la vârsta de 62 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

17 noiembrie – Scriitoarea britanică Doris Lessing, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2007 şi autoare a peste 50 de romane, printre care se numără şi „Carnetul auriu”, a decedat la vârsta de 94 de ani.

3 decembrie – Ida Pollock, considerată cea mai în vârstă scriitoare de romane erotice, a murit la 105 ani, cu doar câteva săptămâni înainte de publicarea celui de-al 125-lea volum al său.

Marii disparuti ai anului 2013 / Media

17 martie – André Fontaine, fostul director al cotidianului francez Le Monde, a murit la Paris, la vârsta de 91 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

4 aprilie – Americanul Roger Ebert, primul critic de film care a fost recompensat cu prestigiosul premiu Pulitzer, a murit la vârsta de 70 de ani.

19 aprilie – Jurnalistul Al Neuharth, care a înfiinţat cotidianul USA Today în urmă cu peste 30 de ani şi care a devenit de atunci una dintre publicaţiile cu cel mai mare tiraj din Statele Unite, a murit la vârsta de 89 de ani.

31 august – Sir David Frost, jurnalist, realizator de televiziune şi scriitor, celebru pentru interviurile sale cu personalităţi ale lumii politice, a murit la vârsta de 74 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013 / Arte frumoase, fotografie, modă

18 aprilie – Desenatorul britanic Storm Thorgerson, devenit celebru după ce a creat coperta albumului „The Dark Side of the Moon” al trupei Pink Floyd, în 1973, a murit la vârsta de 69 de ani.

27 iunie – Bert Stern, un fotograf care a realizat o serie de imagini celebre cu vedete de la Hollywood, precum Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Brigitte Bardot şi Elizabeth Taylor, a murit la vârsta de 83 de ani, notează Mediafax.

24 iulie – Garry Davis, autoproclamat „primul cetăţean al lumii” după ce renunţase la cetăţenia americană şi milita pentru înfiinţarea unui guvern mondial, a murit la vârsta de 91 de ani.

15 august – Rosalia Mera, confondatoarea companiei Zara, considerată un veritabil „imperiu” în universul magazinelor de modă din lumea întreagă, a murit la vârsta de 69 de ani.

23 octombrie – Sculptorul abstract britanic Anthony Caro, ale cărui creaţii, în principal instalaţii metalice, au fost expuse în lumea întreagă, a murit la vârsta de 89 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

26 noiembrie – Fotograful şi pictorul american Saul Leiter, pionier al fotografiei în culori, a murit la vârsta de 89 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013 / Sport, life, filantropie

16 ianuarie – Fostul atlet Samson Kimombwa, primul african deţinător al recordului mondial la 10.000 de metri, a murit la 57 de ani.

20 martie – Neozeelandezul George Lowe, ultimul supravieţuitor al expediţiei organizate de Edmund Hillary, prima prin care s-a cucerit vârful Everest, în anul 1953, a murit la vârsta de 89 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

11 iunie – Decanul de vârstă al omenirii, japonezul Jiroemon Kimura, care sărbătorise la jumătatea lunii aprilie împlinirea vârstei de 116 ani, a murit din cauze naturale.

Marii disparuti ai anului 2013 / Religie, politică, istorie

7 ianuarie – Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat în Israel, la vârsta de 87 de ani.

5 martie – Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat din cauza unui cancer, la vârsta de 58 de ani.

8 aprilie – Margaret Thatcher, premierul Marii Britanii între 1979 – 1990, a murit în urma unui atac cerebral, la vârsta de 88 de ani

6 mai – Giulio Andreotti, care a fost de şapte ori preşedintele Consiliului italian şi o figură emblematică a fostei democraţii creştine, a decedat la vârsta de 94 de ani.

17 mai – Fostul dictator argentinian Jorge Videla (1976-1983), un simbol al reprimării militare în timpul „războiului murdar”, pentru care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, a murit la vârsta de 87 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

5 decembrie – Nelson Mandela, un erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud (1994 – 1998), a murit la vârsta de 95 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013 / Știință, cercetare

13 august – Aleksandr Soldatenkov, un renumit creator de vehicule spaţiale ruseşti, inclusiv al capsulelor Soyuz-2, a murit la vârsta de 86 de ani.

12 septembrie – Ray Dolby, inventatorul sistemului de reducere a zgomotelor de fond şi al sunetului multicanal – denumit şi „sunet surround” – cu care sunt echipate majoritatea sălilor de cinema din lume, a murit la vârsta de 80 de ani.

10 octombrie – Scott Carpenter, astronautul care, în 1962, a devenit al doilea american care a ajuns pe orbita Terrei, în momentul în care sovieticii şi americanii luptau pentru cucerirea spaţiului, a murit la vârsta de 88 de ani.

Marii disparuti ai anului 2013

23 decembrie – Mihail Kalaşnikov, inventatorul pistolului-mitralieră sovietic AK-47, a decedat, la vârsta de 94 de ani.

Foto: Marii disparuti ai anului 2013 – Cinemagia si Wikipedia

 

22
/03
/16

Lăsând la o parte glumiţa din titlu şi imaginea – un (micro)pamflet / aluzie care trebuie tratat / tratată ca atare, în ciuda… “folosirii abuzive şi nelegale a siglei USR” – , în “Galaxia” Uniunii Scriitorilor din România (USR) există două certitudini. Prima, că războiul este în toi, iar a doua că, aseară, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei “conduceri a USR”, respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.

22
/03
/16

Peste aproximativ o săptămână, debutează ediţia de primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. De miercuri, 30 martie, până duminică, 3 aprilie, cele mai însemnate edituri autohtone îşi aşteaptă vizitatorii la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi. 

22
/03
/16

Editura RAO anunţă apariţia volumului ,,Grace. Biografia”, de Thilo Wydra, un tribut adus lui Grace Kelly, actriţă de succes, câştigătoare a unui premiu Oscar, devenită prinţesă prin căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco.

21
/03
/16

Mă văd aievea aruncându-mă în adâncul internetului, călătorind, cine poate şti cum, prin neştiutele servere ale Domnului, până la prietenul meu virtual T.O. Bobe. Mă văd aievea ieşind din computerul dumnealui personal, luându-l de guler şi plesnindu-l cu două palme - blând, dar ferm, amical, dar răsunător. I-aş spune, dând în el, întocmai aceste cuvinte: de ce nu mai publici, mă nenorocitule, poezie?

20
/03
/16

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitați la cea de-a 123-a ediție a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) și al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

19
/03
/16

„O istorie a Tibetului” de Sam van Schaik, cel mai nou titlul al colecției Historia a Editurii Polirom, propune o incursiune în poveștile unui tărâm misterios al lumii, care continuă să fascineze.

17
/03
/16

Miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, editura Nemira lansează în cadrul Întâlnirilor Yorick cartea De ce râdem la teatru. O explorare practică a comediei fizice, scrisă de multi-premiatul regizor John Wright. Evenimentul are loc la ceainăria Serendipity, de pe strada Dumbrava Roșie, nr. 12 (la câteva minute de mers pe jos de la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu).

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

17
/03
/16

Academicianul şi matematicianul Solomon Marcus a încetat din viață, în această dimineaţă, la Institutul "C. C. Iliescu" din Capitală. Academicianul avea 91 de ani.

16
/03
/16

„În anii '80, în plină dictatură ceaușistă, Umberto Eco a venit la București la lansarea traducerii românești a „Numelui trandafirului”. Întâlnirea a fost secretă, doar cu scriitori selectați atent. Câțiva optzeciști au aflat însă și au încercat, zgomotos, să intre în sală. De teama scandalului (Eco trebuia să apară din clipă-n clipă), la intervenția unui critic important, au fost lăsați și ei la întâlnire. Așa am apucat să-l vedem și să-l auzim pe scriitorul care era pe buzele tuturor în lume”, scrie Mircea Cărtărescu, într-un editorial publicat în numărul din martie al revistei Q Magazine şi intitulat „Un ecou la moartea lui Eco”

15
/03
/16

Editura Nemira lansează prima parte a Trilogiei Balcanice – Marea șansă, scrisă de prozatoarea britanică Olivia Manning. Cartea apare în colecția Babel, coordonată de Dana Ionescu, în traducerea Dianei Stanciu.

15
/03
/16

Florin Iaru, Marius Chivu, Cristian Teodorescu și Dan Pleşa lansează o revistă de proză scurtă. Prima revistă românească de acest fel. Intitulată "iocan", noua revistă se adresează cititorilor şi scriitorilor care doresc să îşi scoată prozele de la sertar şi să le publice. Lansarea acesteia va avea loc la sfârşitul primăverii.

14
/03
/16

Librăria viitorului, una în care oaspeții pot imprima cartea aleasă în câteva minute - premieră în Europa - se va deschide la Paris. Catalogul complet al cărților care pot fi achiziționate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda.

11
/03
/16

”Mai demult citeam mai mult. Mi-e greu să mă scot din priză. Mi-e greu să închid computerul. Recunosc. Mi-e greu să fug de la repetiţie. Când ajung acasă, de-abia aştept să plonjez într-o carte, dar mi se închid ochii”, spune „librarul de ocazie” Oana Pellea. Actriţa a adăugat, în cadarul evenimentului de la Librăria Bizantină din Capitală, că are un ”maldăr” de cărţi acasă, pe care îşi promite că le va citi într-o zi.