Radu Jude vorbește despre Max Blecher la Tramvaiul 26
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-vorbeste-despre-max-blecher-la-tramvaiul-26/

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitaţi la cea de-a 123-a ediţie a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) şi al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

Un articol de Liliana Matei|20 Martie 2016

Într-o întâlnire moderată de Claudiu Komartin şi Emanuela Ignăţoiu-Sora, romanciera Simona Sora, psihanalista şi autoarea Daniela Luca şi regizorul Radu Jude vor discuta la Tramvaiul 26 despre posteritatea şi despre actualitatea lui Max Blecher. În acest an, un film despre scriitorul interbelic cu destin tragic, în regia lui Radu Jude, va ajunge pe ecranele din România.

„Nu, fireşte că nu l-am uitat pe Blecher”, scriu organizatorii de la Institutul Blecher. „La aproape şapte ani de la centenarul Max Blecher, adică la aproape şapte ani de când am început seria de evenimente şi lecturi intitulată „Institutul Blecher” (ajunsă la ediţia 123), la cinci ani şi jumătate de la fondarea unei edituri care îi poartă numele, duminică ne adunăm să vorbim despre literatura acestui extraordinar scriitor, comparat cu Kafka şi Bruno Schultz, despre filmul lui Radu Jude care îl are ca protagonist şi va ajunge pe marile ecrane anul acesta, despre numeroasele traduceri ale romanelor „Întâmplări în irealitatea imediată” şi „Inimi cicatrizate”.

Max L. Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, la Botoșani și a murit pe 31 mai 1938, la Roman, la doar 29 de ani. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban și este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității.

Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii. Max Blecher suferea de o boală pe atunci incurabilă, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în câteva sanatorii, întâi la Berck-sur-mer, în Franța, apoi la Leysin, în Elveția. Operele sale sunt în mare măsură autobiografice.

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.

03
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT. Între capodoperele literaturii române, "Țiganiada" lui Ion Budai Deleanu (1760-1820) ocupă un loc de excepție. Și explicația trebuie căutată nu numai în faptul că țiganii reprezintă o populație alogenă cu care conviețuim de peste 600 de ani, ci și pentru descrierea general umană pe care o conține.

Page 1 of 8812345...102030...Last »