Marin Moraru – Premiul de Excelență la TIFF 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-premiul-de-excelenta-la-tiff-2015/

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români, cu o carieră în film şi teatru ce se întinde pe şase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Naţional din Cluj.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2015

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe marele actor Marin Moraru alături de Toma Caragiu și Octavian Cotescuîntr-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în comedia Operațiunea Monstrul (1976), regizată de Manole Marcus, după un scenariu de Titus Popovici.

În film, un grup de cinci bărbaţi pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă unde, la pescuit și la vânătoare, ajung în situaţii dintre cele mai neașteptate. Proiecția specială, în prezența lui Marin Moraru, va avea loc sâmbătă, 6 iunie, ora 14.15,la Cinema Arta.

Despre Marin Moraru

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la București. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în 1961, sub

Marin Moraru, fotografiat de Simion Buia pentru Ziarul MetropolisCitiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-actorul-rolului-bine-facut/

Marin Moraru, fotografiat de Simion Buia pentru Ziarul MetropolisCitiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-actorul-rolului-bine-facut/

îndrumarea lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie și Bulandra.

Cariera în film și-a început-o în 1966, cu Haiducii, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea și Colea Răutu. Actorula devenit foarte popularîn România anilor ’70 și ’80, când a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus (Actorul și sălbaticii), Dan Pița (Concurs, Faleze de nisip, Filip cel bun), Mircea Drăgan (Chirița în Iași) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi).

Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Național din București, având în paralel roluri în peste 20 de filme. Timp de șase ani, a predat actoria la IATC, carieră pe care a abandonat-o în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB – unde din 2002 este societar de onoare – și de pe marele ecran.

A avut partituri îndelung aplaudate în spectacole celebre, în regia unor nume ca Mihai Măniuțiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.

În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureș și Horațiu Mălăele în producția lui Costa Gavras,Amen.,care a intrat în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin și a câștigat premiul César pentru scenariu.

În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoașterea industriei cinematografice din România.

Și în acest an, Premiul de Excelență TIFF 2015 este oferit de Mercedes-Benz România.

Portretul lui Marin Moraru, realizat de Marius Miron pentru Ziarul Metropolis

Foto: Marin Moraru – Simion Buia

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.