Mario Vargas Llosa, 80 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-80-de-ani/

„Doar un idiot poate fi complet fericit.” – Mario Vargas Llosa. Considerat unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti contemporani, peruanul Mario Vargas Llosa împlineşte astăzi 80 de ani. Autor al unor romane precum Oraşul şi câinii, Conversaţie la Catedrală, Războiul sfârşitului lumii, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, Sărbătoarea ţapului sau Mătuşa Julia şi condeierul, Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

În 1955, la vârsta de 19 ani, Mario Vargas Llosa s-a căsătorit cu Julia Urquidi, mătușa din partea mamei, provocând un mare scandal în familie.

Democraţia şi prosperitatea nu produc marea literatură. – Mario Vargas Llosa

Pentru a-și întreține familia a ajuns să aibă șapte locuri de muncă simultane, în cele din urmă lucrând ca jurnalist pentru Radio Panamericana.Notorietatea literară și-a câștigat-o în 1963, cu romanul „Orașul și câinii”, obținând două premii literare, romanul fiind tradus imediat în aproape douăzeci de limbi.

Incertitudinea este o margaretă ale cărei petale le putem smulge neîncetat. – Mario Vargas Llosa

În 1964 s-a întors în Peru și a divorțat de Julia Urquidi. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu verișoara lui, Patricia, de care s-a separat în anul 2015

În 2013, Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) din partea Universității Babeș-Bolyai (UBB), în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Aula Magna a instituției de învățământ superior din Cluj-Napoca.

Un cadavru este o palidă si înşelătoare reminiscienţă a fiinţei vii, aflată în plină mişcare şi creativitate. – Mario Vargas Llosa

În 2015, a apărut pe scena „Teatro Real” din Madrid, unde a interpretat rolul unui duce (Duke Ugolino, un nobil din secolul XIV) în „Los cuentos de la Pesta”, adaptare din „Decameronul” lui Giovanni Boccaccio.

Foto: Mario Vargas Llosa – facebook

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.